Η Ρωσία εκπαιδεύει ρομπότ στη χρήση όπλων

“Δε δημιουργούμε τον Terminator”
19 Απριλίου 2017 09:06
Η Ρωσία εκπαιδεύει ρομπότ στη χρήση όπλων

Η Ρωσία εκπαιδεύει ρομπότ να πυροβολούν με όπλα ταυτόχρονα και με τα δύο χέρια, σκορπώντας τον πανικό και τις θεωρίες συνομωσίας στο διαδίκτυο. Κι όμως, δεν αναπτύσσει κάποια φονική μηχανή, αλλά το εκπαιδεύει για διαστημική αποστολή.

Το ρομπότ ονομάζεται Final Experimental Demonstration Object Research (FEDOR) και αναμένεται να σταλεί σε διαστημική αποστολή του 2021. Η εκπαίδευση με τα όπλα γίνεται για να βελτιώσει τις μηχανικές τους ικανότητες ταυτόχρονα με τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων σε μικρό χρονικό ορίζοντα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι δημιουργοί του, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσίας, Dmitry Rogozin να δηλώνει πως “δε δημιουργούμε τον Terminator αλλά μια τεχνητή νοημοσύνη που θα έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές σε διάφορους τομείς”.

Το ρομπότ αναπτύσσεται από την Android Technics και το Advanced Research Fund. Το FEDOR έχει ήδη εκπαιδευτεί σε πολλές χειρωνακτικές εργασίες, όπως βίδωμα λάμπας, χρήση κλειδιών, εργαλείων, καθώς και οδήγηση αυτοκινήτου. Αρχικά σχεδιάστηκε για αποστολές διάσωσης, ωστόσο οι μηχανικοί τονίζουν και τις στρατιωτικές προοπτικές του.

Τεχνητή νοημοσύνη και εκπαίδευση στα όπλα λοιπόν. Τι μπορεί να πάει στραβά;