Κλινικές απεξάρτησης από smartphones

Πότε ξεκινά να μετατρέπεται από εργαλείο σε πρόβλημα
16 Απριλίου 2017 09:16
Κλινικές απεξάρτησης από smartphones

Φυσικά και έχουμε μεγαλύτερη εξάρτηση από τα τηλέφωνά μας σήμερα. Πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο που εξυπηρετούσαν πριν ακόμα την εποχή των smartphones, η έλευση της “έξυπνης” εποχής μας επέτρεψε να ζούμε σε έναν συνδεδεμένο κόσμο. Τα κοινωνικά δίκτυα, οι ειδήσεις, τα videos, τα παιχνίδια, η εικονική πραγματικότητα, ο έλεγχος άλλων συσκευών, όλα πλέον γίνονται με μία και μόνο συσκευή, οπότε είναι λογικό να την κρατάμε στα χέρια μας περισσότερο από ποτέ.

Πότε όμως από εργαλείο μετατρέπεται σε πρόβλημα; Στις ΗΠΑ τουλάχιστον, ο βαθμός εξάρτησης έχει γίνει τέτοιος, που σύμφωνα με τον Independent έχουν δημιουργηθεί κέντρα απεξάρτησης από smartphone, όπου γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε νεαρές ηλικίες μέχρι και 13 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία στην οποία τα παιδιά κατέχουν ένα δικό τους smartphone έχει πέσει στα εφτά, ενώ το ένα τρίτο στις ηλικίες μεταξύ 12 και 15 παραδέχεται πως η σχέση μεταξύ smartphone και άλλων δραστηριοτήτων δεν είναι ισορροπημένη.

Μία κλινική στο Seattle προσφέρει μάλιστα και “εντατικό πρόγραμμα απεξάρτησης”. Η ιδρυτής του Restart Life Centre, Hilarie Cash μιλώντας στο Sky News υποστηρίζει πως ο λόγος που ειδικά τα παιδιά βρίσκονται εξαρτημένα τόσο πολύ από τις κινητές τους συσκευές είναι επειδή οι συσκευές αυτές είναι τόσο διασκεδαστικές και εθιστικές που “μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυσικά ένστικτα των παιδιών για κίνηση, εξερεύνηση και κοινωνική αλληλεπίδραση”. Η ίδια ενθαρρύνει τους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για το πότε η τεχνολογία είναι χρήσιμη, πότε είναι καλή και πότε ξεκινάει να εμποδίζει τις οικογενειακές σχέσεις, τις ευθύνες, τον ύπνο και άλλα.

Ο ψυχίατρος Richard Graham συμβουλεύει τους γονείς στο να ανιχνεύουν τα σημάδια εξάρτησης.

Τους αποτρέπει από το να πηγαίνουν σχολείο ή να έχουν άλλες δραστηριότητες όπως ένα γεύμα με την οικογένεια; Όταν κάποιος δεν μπορεί να σταματήσει, έχει χάσει τον έλεγχο.

Συμβουλεύει τους γονείς να ηγηθούν δια του παραδείγματος και να περιορίσουν τη δική τους χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, δημιουργώντας επίσης δραστηριότητες για την οικογένεια που είναι απελευθερωμένες από κάποια συσκευή, ενώ οι δραστηριότητες που βοηθούν περισσότερο τα παιδιά είναι αυτές σε εξωτερικούς χώρους, όπως άθληση.

Υπάρχει κάτι σε αυτές τις εμβυθιστικές εμπειρίες σε εξωτερικούς χώρους που βοηθά πραγματικά τα εξαρτημένα από την τεχνολογία παιδιά. Ακόμα και ένα κολύμπι ή ένα ποδοσφαιρικό ματς μπορεί να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα.