Υδάτινοι κόσμοι που μπορεί να υποστηρίζουν ζωή σε Εγκέλαδο και Ευρώπη

Πολλά υποσχόμενοι οι δορυφόροι του Κρόνου και του Δία
14 Απριλίου 2017 08:09
Υδάτινοι κόσμοι που μπορεί να υποστηρίζουν ζωή σε Εγκέλαδο και Ευρώπη

Η NASA ανακοίνωσε πως τουλάχιστον δύο δορυφόροι πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος μπορεί να φιλοξενούν ζωή στους ωκεανούς τους. Πρόκειται για τον Εγκέλαδο του Κρόνου και την Ευρώπη του Δία.

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως δε γίνεται λόγος για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής αλλά για την πιθανότητα ύπαρξης αυτής σε μικροβιακή ή βακτηριακή μορφή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως υπάρχουν οι κατάλληλες χημικές διεργασίες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να τροφοδοτήσουν την ύπαρξη ζωής.

Η NASA μέσω του Cassini ανίχνευσε υδρογόνο, το οποίο πιστεύουν πως προέρχεται από υδροθερμική δραστηριότητα στο βυθό του ωκεανού του Εγκέλαδου. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη Γη, το υδρογόνο ενώνεται με το διοξείδιο του άνθρακα και παράγει μεθάνιο σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεθανογένεση, η οποία θεωρείται πως είναι μια βασική διεργασία για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη μας. Η Ευρώπη διαθέτει την ίδια υδροθερμική δραστηριότητα με τον Εγκέλαδο, ενώ και οι δύο δορυφόροι έχουν παγωμένη επιφάνεια πάνω από τον υδάτινο κόσμο τους.