Οι νευρώσεις των φύλλων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες

Μια ανακάλυψη που πιθανότατα να αλλάξει τον κόσμο της τεχνολογίας
10 Απριλίου 2017 14:02
Οι νευρώσεις των φύλλων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες

Πολλές ανακαλύψεις μέχρι σήμερα υπόσχονται πως οι μπαταρίες των συσκευών μας θα διαρκούν παραπάνω, όμως μία ξεχωρίζει μιας και βασίζεται σε κάτι τόσο διαδεδομένο στη φύση γύρω μας. Ο λόγος για τις νευρώσεις των φύλλων. Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα πορώδες υλικό που μιμείται την βελτιστοποιημένη ροή των θρεπτικών συστατικών στα φύλλα των φυτών. Αυτό επετεύχθη χάρις σε μια διαδικασία εξάτμισης που οργανώνει τα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου σε "δίκτυα" με πόρους διαφόρων μεγεθών, που συμπεριφέρονται ακριβώς όπως σε ένα φύλλο, μεγιστοποιώντας έτσι την μεταφορά των υλικών, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιείται η απαιτούμενη ενέργεια. 

Στα ηλεκτρόδια της μπαταρίας λιθίου, η εν λόγω τεχνική όχι μόνο βελτίωσε την φόρτιση και τη διαδικασία αποφόρτισης που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής, αλλά μείωσε και την πίεση που ασκείται στα ίδια τα ηλεκτρόδια. Με απλά λόγια η μπαταρία θα μπορεί να αποδίδει περισσότερο με 25 φορές περισσότερη χωρητικότητα, να φορτίζει γρηγορότερα και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το μεγαλύτερο ερώτημα κάθε φορά που παρουσιάζεται μια τέτοια ανακάλυψη είναι ένα: πως μπορεί αυτό να μεταφραστεί σε ένα προϊόν έτοιμο για τα ράφια των καταστημάτων. Μπορεί η τεχνολογία να είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από την ευρεία παραγωγή της.  

Tags: