Το internet το χρωστάμε σε αυτόν τον άνθρωπο

Ο Tim Berners-Lee κερδίζει το Βραβείο Turing
05 Απριλίου 2017 06:45
Το internet το χρωστάμε σε αυτόν τον άνθρωπο

Το Association for Computing Machinery απένειμε το Turing Award 2016, το αντίστοιχο Νόμπελ των υπολογιστών, στον Tim Berners-Lee, τον άνθρωπο που εφηύρε το world wide web. Το βραβείο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Βρετανού μαθηματικού και επιστήμονα Alan Turing, ενώ συνοδεύεται και με χρηματικό έπαθλο $1 εκατομμυρίου από την Google.

Ο επίσης Βρετανός Berners-Lee έγινε Sir το 2003 από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ. Δημιούργησε το web το 1989 ενώ εργαζόταν στο CERN, ως ένα τρόπο για να επιτρέψει στους επιστήμονες να μοιραστούν πληροφορίες σε όλο τον κόσμο. Είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία των URLs, του πρωτοκόλλου επικοινωνίας HTTP και της γλώσσας των ιστοσελίδων HTML. Δημιούργησε επίσης τον κώδικα του πρώτου open-source browser και έτσι έφερε το web σε όλο τον κόσμο, πέρα από τον πανεπιστημιακό κύκλο.

To πρώτο World Wide Web site ήρθε online το 1991. Παρόλο που δεν πέρασαν πολλά χρόνια, είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα κόσμο πριν την εφεύρεση του Sir Tim Berners-Lee. Το web είναι αυτό είναι σήμερα εξαιτίας του.

Tags: