Η Apple θα αναπτύξει τα δικά της chips γραφικών για το iPhone

Στα κρύα του λουτρού η Imagination Technologies
04 Απριλίου 2017 11:54
Η Apple θα αναπτύξει τα δικά της chips γραφικών για το iPhone

Η βρετανική Imagination Technologies σχεδιάζει τα chips των PowerVR επεξεργαστών γραφικών που χρησιμοποιεί η Apple στα iPhone και iPad. Η εταιρία όμως με δήλωση που παραχώρησε ανακοινώνει πως η Apple την ενημερώνει ότι δουλεύει “σε ένα ξεχωριστό, ανεξάρτητο design με σκοπό να πάρει τον έλεγχο των προϊόντων της και θα μειώσει τη μελλοντική εξάρτησή της από τις τεχνολογίες της Imagination”.

Η Apple αποτελεί το μισό εισόδημα της Imagination και φέρνει έτσι την εταιρία σε πολύ δύσκολη θέση, αφού η δεύτερη θα πάψει να λαμβάνει τα royalties των iPhone και iPad στους επόμενους 15 με 24 μήνες. Οπότε είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια νέα γενιά CPU και GPU σχεδιασμένα εξ ολοκλήρου από την Apple στο επόμενο iPhone. Η ίδια η δήλωση της Imagination φανερώνει ανησυχία.

Η Apple δεν παρουσίασε οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν πως δε θα χρειάζεται πλέον την τεχνολογία της Imagination, χωρίς να παραβεί τις πατέντες της Imagination, τα πνευματικά δικαιώματα και τις εμπιστευτικές πληροφορίες. Αυτά τα στοιχεία έχουν ζητηθεί από την πλευρά της Imagination αλλά η Apple έχει αρνηθεί να τα παρέχει.

Επιπλέον, η Imagination πιστεύει πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστεί μια ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική GPU από την αρχή χωρίς καταπατηθούν τα πνευματικά της δικαιώματα και έτσι η Imagination δε δέχεται τους ισχυρισμούς της Apple.

Να σημειώσουμε πως η Apple κατέχει το 8% των μετοχών της Imagination. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Apple είχε συνομιλίες με την Imagination για την εξαγορά της πέρυσι, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά.