Πόσο χρόνο χρειάζεται ένας υπερυπολογιστής για να αναπαραστήσει ένα τυφώνα;

Μια ματιά στους απίστευτα περίπλοκους μηχανισμούς της φύσης
18 Μαρτίου 2017 07:41
Πόσο χρόνο χρειάζεται ένας υπερυπολογιστής για να αναπαραστήσει ένα τυφώνα;

Ο υπερυπολογιστής Blue Waters του University of Illinois ανέλαβε να αναπαραστήσει έναν από τους φονικότερους τυφώνες των ΗΠΑ, ο οποίος το 2011 προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις Μεσοδυτικές Πολιτείες. Χρειάστηκαν 3 μέρες  και 20.000 πυρήνες του Blue Waters για να “σπάσει” τον τυφώνα σε δύο δισεκατομμύρια κομμάτια, σε μία έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ταχύτητα του αέρα, η θερμοκρασία, η πίεση και η υγρασία από όλα αυτά τα κομμάτια υπολογίστηκε ξεχωριστά για να ενωθεί ξανά, αναπαριστώντας το ολοκληρωμένο φαινόμενο ψηφιακά.

Για πρώτη φορά είδαμε τις εσωτερικές διεργασίες που συμβαίνουν σε ένα τυφώνα. Έχουμε ολόκληρο το φαινόμενο και μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτό. Οπότε τα πάντα είναι μια ανακάλυψη τώρα, επειδή κανείς δεν το έχει ξανακάνει αυτό, όχι σε αυτή την κλίμακα.

Το πρόβλημα με τους τυφώνες και την έρευνά τους δεν είναι η πολυπλοκότητα του καιρού, αλλά η ποσότητα των δεδομένων, η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί από άνθρωπο.

Αυτού του είδους η δουλειά χρειάζεται τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, απλά επειδή αυτό απαιτεί το πρόβλημα. Δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψουμε.