Σπάνια videos πυρηνικών δοκιμών για πρώτη φορά στο YouTube

Η ομορφιά ενός καταστροφικού μανιταριού
16 Μαρτίου 2017 09:26
Σπάνια videos πυρηνικών δοκιμών για πρώτη φορά στο YouTube

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν περίπου 216 πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα μεταξύ 1945 και 1992, κυρίως στην έρημο της Νεβάδα και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα videos αυτών των δοκιμών έχουν πλέον αποχαρακτηριστεί και είναι διαθέσιμα στο κοινό. Έτσι ο Greg Spriggs, ένας πυρηνικός φυσικός του Lawrence Livermore National Laboratory και ο ειδικός ταινιών Jim Moye, αποφάσισαν να ψηφιοποιήσουν τα videos για να μη χαθούν στην αναλογική μορφή τους.

Από τις 10.000 ταινίες έχουν βρει τις 6.500 και έχουν σκανάρει τις 4.200, ενώ ανέλυσαν μόλις τις 500. Ωστόσο αποφάσισαν να μοιραστούν το έργο τους στο YouTube, προσφέροντας μια λίστα με 64 τέτοια videos. Θα χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια για να βρουν και να σκανάρουν όλες τις ταινίες, ενώ ο αποχαρακτηρισμός τους μπορεί να διαρκέσει ακόμα περισσότερο, αφού χρειάζεται την έγκριση του στρατού.

Υπάρχει μια μυστηριώδης ομορφιά στη μορφή και τα χρώματα του πυρηνικού μανιταριού, με τον τρόμο να ακολουθεί αμέσως μετά όταν σκεφτόμαστε για το τι είναι ικανός ο άνθρωπος και για την επίπτωση όλων αυτών των δοκιμών στην επιφάνεια της Γης.