Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον ανθρώπων στο πόκερ

Μια GTX 1080 είναι αρκετή
10 Μαρτίου 2017 10:17
Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον ανθρώπων στο πόκερ

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί με τα χρόνια στο να κερδίζει τους ανθρώπους σε διάφορα παιχνίδια. Από τον Deep Blue της IBM με μέγεθος ντουλάπας και τα ματς σκακιού με τον Kasparov το 1997, φτάσαμε στην εποχή που η AI παίζει και διαφορετικού είδους παιχνίδια, όπως το πόκερ. Και κερδίζει. Χωρίς πανάκριβους υπερυπολογιστές, απλά με τη χρήση μιας Nvidia GeForce GTX 1080.

Δημιούργησαν λοιπόν το Deep Stack, έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε σε αναμέτρηση ένας με έναν στο Texas Hold’em χωρίς όριο, χρησιμοποιώντας απλά μια GTX 1080. Το poker διαφέρει από τα άλλα παιχνίδια που παίζουν οι AI, όπως σκάκι και GO, επειδή οι παίκτες δεν έχουν πλήρη γνώση όλων των δεδομένων του παιχνιδιού.

Οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν την υπολογιστική πολυπλοκότητα του παιχνιδιού, καθώς η AI αντιμετωπίζει κάθε γύρο ξεχωριστά ως ανεξάρτητο παιχνίδι, σβήνοντας οποιαδήποτε γνώση από προηγούμενα παιχνίδια. Περιορίζει επίσης τον εαυτό της σε συγκεκριμένο αριθμό διαφορετικών πονταρισμάτων σε κάθε γύρο, για να καταφέρει να μειώσει τα πιθανά αποτελέσματα κατά 14 φορές. Η GTX 1080 χρειάζεται περίπου πέντε δευτερόλεπτα για να αξιολογήσει τη μειωμένη ροή πληροφοριών που αποκαλύπτεται σε ένα γύρο παιχνιδιού.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το Deep Stack σε ένα τουρνουά με 33 πραγματικούς παίκτες. Έντεκα από αυτούς έπαιξαν 3.000 παιχνίδια εναντίον του Deep Stack και οι 10 έχασαν με σημαντική στατιστική διαφορά. Το επόμενο βήμα θα είναι να προσθέσουν περισσότερους παίκτες στο παιχνίδι.