Στα 94 του ο δημιουργός των μπαταριών ιόντων λιθίου φέρνει ξανά την επανάσταση

Μεγαλύτερη χωρητικότητα με μεγαλύτερη αντοχή
06 Μαρτίου 2017 08:43
Στα 94 του ο δημιουργός των μπαταριών ιόντων λιθίου φέρνει ξανά την επανάσταση

Ο John B. Googenough είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε τη σύγχρονη εποχή μπαταριών, αφού άλλαξε το τοπίο και τη βιομηχανία με την εφεύρεση των μπαταριών ιόντων λιθίου. Τώρα, στα 94 του χρόνια, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Texas, μαζί με την Maria Helena Braga και την ομάδα του, είναι έτοιμος να μας πάει για άλλη μια φορά στο επόμενο βήμα.

Δημιούργησε μια solid state μπαταρία με χαμηλό κόστος και ασφαλέστερη από αυτή των ιόντων λιθίου. Μπορεί να αποθηκεύσει τη διπλάσια ενέργεια, ενώ η φόρτιση απαιτεί λεπτά αντί για ώρες. Μπορεί επίσης να αντέξει ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό κύκλων φορτίσεων και αποφορτίσεων από τις σημερινές μπαταρίες.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε γυάλινους ηλεκτρολύτες αντί για υγρό, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η στερεή φύση του γυαλιού κάνει πολύ πιο ασφαλή τη χρήση της μπαταρίας, η οποία πλέον δεν μπορεί να εκραγεί ή να αναφλεχθεί. Καθιστά επίσης δυνατή τη χρήση της μπαταρίας σε παγωμένα περιβάλλοντα έως και -20 βαθμούς Κελσίου. Ίσως το πιο σημαντικό, είναι πως αντί για το ακριβό και δυσεύρετο πλέον λίθιο, η ομάδα χρησιμοποίησε το πολύ φθηνό νάτριο το οποίο βρίσκουμε σε αφθονία στο θαλασσινό νερό και έτσι οι μπαταρίες μπορούν πλέον να κατασκευαστούν με πολύ φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας είναι τεράστιες, από τα κινητά και τα gadgets μας μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία αναμένεται να γίνουν πολύ πιο ασφαλή και με τεράστια αυτονομία. Αυτό που προσπαθεί τώρα ο Goodenough και η ομάδα του είναι να συνεργαστεί με κατασκευαστές μπαταριών για να δοκιμάσει τη δημιουργία του σε ηλεκτρικά οχήματα και συσκευές αποθήκευσης ενέργειας.

Tags: