Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής της Ιαπωνίας από την NVIDIA

Ετοιμάζεται για το ινστιτούτο τεχνολογίας του Τόκιο
18 Φεβρουαρίου 2017 18:08
Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής της Ιαπωνίας από την NVIDIA

Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο τεχνολογίας του Τόκιο και επισήμανε και η Nvidia στο δικό της blog, ο πιο γρήγορος υπερ-υπολογιστής της Ιαπωνίας θα είναι βασισμένος στην accelerated computing πλατφόρμα της εταιρίας. Το όνομα του συστήματος θα είναι TSUBAME3.0 και αναμένεται να είναι περισσότερες από δύο φορές γρηγορότερος από τον προκάτοχό του.

Στο εσωτερικό του θα βρίσκονται Tesla P100 GPUs που θα βασίζονται στην Pascal αρχιτεκτονική, οι οποίες είναι τρεις φορές πιο αποδοτικές από τους προκατόχους τους και συνολικά θα φτάνουν τα 12.2 PETAFlops επεξεργαστικής ισχύς, με αριθμούς διπλής ακρίβειας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο TSUBAME3.0 θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου. Μάλιστα, ο υπερ-υπολογιστής θα διαπρέπει στους υπολογισμούς που είναι απαραίτητοι για την τεχνητή νοημοσύνη και σε αυτό τον τομέα θα παρέχει 47 PETAFlops επεξεργαστικής ισχύς. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον TSUBAME2.5, θα είναι το πιο ισχυρό AI σύστημα της Ιαπωνίας.

Μόλις τεθεί σε ισχύ, ο TSUBAME3.0 θα χρησιμοποιηθεί για τον τομέα της εκπαίδευσης και την έρευνας στο Tokyo Tech και θα είναι διαθέσιμος και σε εξωτερικούς ερευνητές του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, θα αποτελέσει και την βάση για τα πληροφοριακά συστήματα των ιαπωνικών πανεπιστημίων.

Tags: