Όχημα επιφανείας για ανίχνευση ζωής στην Ευρώπη του Δία

Ωκεανός με αλμυρό νερό κάτω από την παγωμένη επιφάνεια
19 Φεβρουαρίου 2017 08:30
Όχημα επιφανείας για ανίχνευση ζωής στην Ευρώπη του Δία

Οι 21 επιστήμονες που είχαν αναλάβει από τη NASA το σχεδιασμό ενός οχήματος επιφανείας για την Ευρώπη, τον τέταρτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία, παρέδωσαν τα σχέδιά τους στη διαστημική υπηρεσία. Το τετράγωνο όχημα με τα “αραχνοειδή” πόδια θα αναζητήσει σημάδια ζωής κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, όπου οι επιστήμονες πιστεύουν πως κρύβεται ένα ωκεανός με αλμυρό νερό.

Θεωρούν επίσης πως αυτός ο ωκεανός έρχεται σε επαφή με ένα βραχώδες, πυριτιούχο πυθμένα ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη στοιχείων που απαιτούνται για την ανάπτυξη και διατήρηση ζωής. Ο μόνος άλλος ωκεανός που έρχεται σε επαφή με πυθμένα πέρα από της Γης, είναι στο δορυφόρο του Κρόνου, Εγκέλαδο.

Δευτερεύουσα αποστολή του οχήματος θα είναι η εκτίμηση του κατά πόσο κατοικήσιμη μπορεί να είναι η Ευρώπη, εξετάζοντας υλικό από την επιφάνεια που δεν είναι πάγος, ενώ θα αναγνωρίσει τις ιδιότητες των υλικών στο έδαφος και στο υπέδαφος για μελλοντικές αποστολές. Η αποστολή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2020.

Tags: