Ευρωπαϊκή Ένωση: Έρευνα για στημένες τιμές σε hardware και games

Υπό διερεύνηση οι Asus, Valve, Capcom και άλλες
03 Φεβρουαρίου 2017 07:59
Ευρωπαϊκή Ένωση: Έρευνα για στημένες τιμές σε hardware και games

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά μια μεγάλη έρευνα για τις online τιμολογιακές πολιτικές πολλών εταιριών της hardware και της gaming βιομηχανίας. Οι υποψίες της είναι πως οι εταιρίες υπονομεύουν τις αρχές του ανταγωνισμού και συνεννοούνται μεταξύ τους για τις τιμές, τις πωλήσεις και το marketing των προϊόντων τους.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο δίνει στους καταναλωτές μια ευρύτερη επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αγορές εκτός συνόρων. Οι τρεις έρευνες που ανοίγουν σήμερα, επικεντρώνονται σε πρακτικές εταιριών που υποψιαζόμαστε πως προσπαθούν να αρνηθούν στους καταναλωτές αυτά τα προνόμια. Οι περιπτώσεις αφορούν τα ηλεκτρονικά, τα video games και τον ξενοδοχειακό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνούμε αν αυτές οι εταιρίες παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. περί ανταγωνισμού, καθοδηγώντας παρανόμως τις τιμές λιανικής ή αποκλείοντας πελάτες από συγκεκριμένες προσφορές βάσει της εθνικότητάς τους ή της τοποθεσίας τους.

Οι hardware εταιρίες που εμπλέκονται είναι οι Asus, Denon & Marantz, Philips και Pioneer. Η Ε.Ε. πιστεύει πως οι εταιρίες αυτές περιορίζουν τους online πωλητές λιανικής από το να ορίζουν τις δικές τους τιμές.

Στα games ερευνάται πιθανή παράνομη συνεννόηση μεταξύ Valve – η οποία λειτουργεί το Steam – με τις Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media και ZeniMax, για περιορισμό πρόσβασης χρηστών σε προϊόντα βασισμένη στην τοποθεσία τους.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε τυχόν συμφωνίες οι οποίες απαιτούν τη χρήση activation keys με σκοπό το geo-blocking. Συγκεκριμένα, ένα “activation key” μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε ένα αγορασμένο παιχνίδι μόνο σε καταναλωτές μιας συγκεκριμένης χώρας-μέλους της Ε.Ε. (για παράδειγμα την Τσεχία ή την Πολωνία. Αυτό μπορεί να αποτελεί παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε., μειώνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών ως αποτέλεσμα περιορισμού του ονομαζόμενου “παράλληλου εμπορίου” μέσα σε μία ενιαία αγορά και μπορεί να αποτρέπει τους καταναλωτές από το να αγοράζουν φθηνότερα games τα οποία μπορεί να είναι διαθέσιμα σε άλλες χώρες-μέλη.