Με τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει το Facebook τα προσβλητικά Live Videos

Επιταχύνει κατά πολύ τη διαδικασία αναφοράς
03 Δεκεμβρίου 2016 08:17
Με τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει το Facebook τα προσβλητικά Live Videos

Προσβλητικές εικόνες, videos ή ακόμα και κείμενο, ανιχνεύεται στο Facebook συνήθως αφού έχει ανέβει και πολλές φορές με την αναφορά των χρηστών. Έπειτα μια ομάδα υπαλλήλων κρίνει αν πρέπει το post να παραμείνει ή να κατέβει, σύμφωνα πάντα με τις πολιτικές του Facebook. Ωστόσο το Facebook σκοπεύει να αλλάξει αυτό το μηχανισμό, ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση των προσβλητικών Live Videos. Η αυξανόμενη δημοτικότητα και χρήση του Live Video δεν αφήνει περιθώρια στο Facebook να ελέγχει την κατάσταση με τα παραδοσιακά μέτρα και έτσι χρειάζεται κάτι πιο αυτοματοποιημένο.

Ο υπεύθυνος της εφαρμοσμένης εκμάθησης μηχανής στο Facebook, Joaquin Candela δηλώνει πως η συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη “είναι ένας αλγόριθμος που ανιχνεύει τη γύμνια, τη βία ή οτιδήποτε δεν εναρμονίζεται με τις πολιτικές ορθής χρήσης” και έπειτα αναφέρει αυτά τα videos ως πιθανώς ανάρμοστα. Το Facebook ήδη το χρησιμοποιεί για να εντοπίσει π.χ. videos εξτρεμιστών, ενώ τώρα θα το δοκιμάσει και στα live videos. Ωστόσο ο Candela ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα.

Ο αλγόριθμος της “όρασης” του υπολογιστή πρέπει να είναι γρήγορος και νομίζω πως αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Το άλλο θέμα είναι πως πρέπει να ιεραρχήσεις τα πράγματα με σωστό τρόπο, ώστε όταν ένας άνθρωπος το δει – ένας ειδικός που καταλαβαίνει τις πολιτικές μας – να το κατεβάσει.