Το Cassini "βουτάει" στους δακτύλιους του Κρόνου

Λίγο πριν καταστραφεί
01 Δεκεμβρίου 2016 07:16
Το Cassini

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της ζωής του. Από το 2004 το Cassini μας έχει προσφέρει μοναδικές φωτογραφίες του Κρόνου και των δορυφόρων του, ενώ έχει δώσει ένα πλούτο πληροφοριών στους επιστήμονες. Πλέον μπαίνει λοιπόν στην τελευταία φάση της αποστολής του, στην οποία θα περιστραφεί μεταξύ των πόλων του Κρόνου, περνώντας μέσα από τους περίφημους δακτύλιούς του μία φορά την εβδομάδα, 20 φορές στο σύνολο.

Έτσι θα μας προσφέρει μια ματιά στις ανεξερεύνητες περιοχές των δακτυλίων, καθώς και στους μικρούς δορυφόρους που βρίσκονται στα άκρα αυτών και όλα αυτά με εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Τον Απρίλιο θα κατευθυνθεί προς την ατμόσφαιρα του Κρόνου και το Σεπτέμβριο θα καταστραφεί στην τελική του “βουτιά”. Η NASA εκτόξευσε το Cassini το 1997.

Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα, η αποστολή φτάνει στο τέλος της επειδή τελειώνουν τα καύσιμα στο σκάφος. Η ομάδα του Cassini σχεδίασε προσεκτικά το φινάλε για να πραγματοποιήσει μια εξαιρετική επιστημονική έρευνα πριν να στείλει το όχημα στην επιφάνεια του Κρόνου, για να προστατέψει τους πιθανώς κατοικήσιμους δορυφόρους του.

Στην playlist που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικά videos από τις διάφορες αποστολές του Cassini.