Η Γερμανία ανησυχεί για τις ψευδείς ειδήσεις εν όψει εκλογών

Η Merkel θέλει να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση
26 Νοεμβρίου 2016 07:28
Η Γερμανία ανησυχεί για τις ψευδείς ειδήσεις εν όψει εκλογών

Οι εκλογές στη Γερμανία απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωσή της πως θα διεκδικήσει για τέταρτη θητεία την Καγκελαρία της χώρας, η Angela Merkel προειδοποιεί πως οι ψευδείς ειδήσεις και τα bots θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε ομιλία της ενώπιον της γερμανικής Βουλής, τόνισε πως ο κόσμος χειραγωγείται από τις ψευδείς ειδήσεις και τα bots στο internet και πρόσθεσε πως οι νομοθέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.

Κάτι έχει αλλάξει. Όσο η παγκοσμιοποίηση προχωρά, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις λαμβάνουν χώρα σε ένα τελείως διαφορετικό media περιβάλλον. Οι απόψεις δε διαμορφώνονται πια όπως πριν 25 χρόνια. Σήμερα έχουμε ψεύτικα sites, bots, trolls, πράγματα που αναπαράγουν τους εαυτούς τους, ενισχύοντας απόψεις με συγκεκριμένους αλγορίθμους και θα πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε αυτό.

Όλα αυτά έρχονται μετά από βροχή κατηγοριών προς το Facebook από Γερμανούς αξιωματούχους, για ανικανότητα ελέγχου των ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Heiko Maas δήλωσε δημοσίως πως το Facebook πρέπει να αντιμετωπίζεται ως media εταιρία, καθιστώντας το υπεύθυνο για ότι ανεβαίνει στην πλατφόρμα.