Ο Trump στο τηλέφωνο με τον Tim Cook

"Χτίσε εργοστάσιο στις ΗΠΑ και θα σου δώσω φοροαπαλλαγές"
24 Νοεμβρίου 2016 08:46
Ο Trump στο τηλέφωνο με τον Tim Cook

Είναι γεγονός πως μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Donald Trump ήταν να αναγκάσει την Apple να κατασκευάζει τα iPhone στις ΗΠΑ. Οι μεταξύ τους σχέσεις καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία μάλιστα ήταν αρκετά εχθρικές. Και μπορεί ο Trump να άλλαξε γνώμη για αρκετές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως το τείχος με το Μεξικό και το ObamaCare, δεν ξέχασε όμως την Apple.

Σε συνέντευξή του στους New York Times αποκάλυψε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Tim Cook, στην οποία προσπάθησε να τον πείσει να χτίσει ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα γενναίες φοροαπαλλαγές. Να σημειώσουμε πως η Apple δεν διαθέτει κάποιο εργοστάσιο στην Κίνα ή την Ταϊβάν, απλά η Foxconn και η Pegatron έχουν αναλάβει την κατασκευή των τηλεφώνων.

Μίλησα με τον Tim Cook της Apple και του είπα “Tim ξέρεις, ένα από τα πράγματα που θα είναι πραγματικό επίτευγμα για μένα θα είναι όταν καταφέρω να κάνω την Apple να χτίσει ένα μεγάλο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, ή πολλά μεγάλα εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπου αντί να πηγαίνεις στην Κίνα και να πηγαίνεις στο Βιετνάμ και να πηγαίνεις στα μέρη που πας, θα φτιάχνεις το προϊόν σου εδώ”.

Ο Cook είπε “το καταλαβαίνω αυτό”. Εγώ του είπα “νομίζω πως θα δημιουργήσουμε τα κίνητρα για σένα και νομίζω πως θα το κάνεις. Θα κανονίσουμε μια πολύ μεγάλη φοροαπαλλαγή για τις εταιρίες, με την οποία θα χαρείς”.

Η Apple δεν έχει προσφέρει κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις ούτε έχει επιβεβαιώσει πως η συνομιλία όντως έλαβε χώρα.