Κάτω από κυβερνητική λογοκρισία τα 2/3 των χρηστών του internet

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά
18 Νοεμβρίου 2016 08:47
Κάτω από κυβερνητική λογοκρισία τα 2/3 των χρηστών του internet

Τα δύο τρίτα των χρηστών internet σε όλο τον κόσμο σήμερα ζουν υπό κυβερνητική λογοκρισία , αποκαλύπτει το Freedom House, ένα φιλο-δημοκρατικό think tank. Μάλιστα τονίζει πως η ελευθερία στο internet περιορίζεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά με τις κυβερνήσεις να επεμβαίνουν στα social media και στις εφαρμογές μηνυμάτων.

Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από 65 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 88% του παγκόσμιου online πληθυσμού. Η Κίνα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον περιορισμό της ελευθερίας στο internet για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τη Συρία και το Ιράν να την ακολουθούν, ενώ βελτιώθηκε η θέση των ΗΠΑ με το USA Freedom Act που περιορίζει την ισχύ της NSA. Στην αναφορά δε συμπεριλαμβάνεται η Βόρειος Κορέα.

Φέτος το WhatsApp μπλοκαρίστηκε σε 12 χώρες ως απάντηση σε δημόσιες διαδηλώσεις, περισσότερο από κάθε άλλη messaging υπηρεσία. Η εφαρμογή Telegram μπλοκαρίστηκε σε 4 χώρες εξαιτίας της δημοφιλίας του μεταξύ δικηγόρων ανθρώπινων δικαιωμάτων. 24 κυβερνήσεις μπλόκαραν ή περιόρισαν την πρόσβαση σε social media, όπως η Τουρκία στο Twitter, 9 περισσότερες από πέρυσι. Η ελευθερία στην πρόσβαση του internet περιορίστηκε σε 34 από τις 65 χώρες, κυρίως στις Ουγκάντα, Μπανγκλαντές, Καμπότζη, Εκουαδόρ και Λιβύη. Βραζιλία και Τουρκία χαρακτηρίστηκαν ως “μερικώς ελεύθερη” και “όχι ελεύθερη” αντίστοιχα μετά από παρεμβάσεις που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Πλέον οι κυβερνήσεις μπλοκάρουν ολοένα και περισσότερο περιεχόμενο από διαφορετικές κατηγορίες. Αύξηση της λογοκρισίας παρατηρήθηκε σε online ψηφίσματα, κάλεσμα για διαμαρτυρία και υλικό σχετικό με την ελευθερία των φύλων, ενώ πιο συχνά στόχος ήταν σατιρικές εικόνες ηγετών. Στην Αίγυπτο, 22χρονος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για μια photoshop εικόνα του Προέδρου με αυτιά του Mickey Mouse, ενώ στη γειτονική Τουρκία μια αντίστοιχη εικόνα του Ερντογάν δίπλα στο Gollum του Lord of the Rings επέσυρε ένα έτος φυλάκιση στο δημιουργό της.