"Η στιγμή που αποφασίσαμε να σώσουμε τον πλανήτη μας"

ΗΠΑ και Κίνα επικυρώνουν τη συμφωνία του Παρισιού
07 Σεπτεμβρίου 2016 07:59

Οι δύο μεγαλύτεροι μολυντές του πλανήτη μας, ΗΠΑ και Κίνα επιτέλους επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Οι Πρόεδροι Barack Obama και Xi Jinping επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 στην Κίνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Independent ο Obama απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας πως αυτή “είναι η στιγμή που επιτέλους αποφασίσαμε να σώσουμε τον πλανήτη μας”. Ο Jinping είπε στον Guardian πως “η απάντησή μας στην κλιματική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον των ανθρώπων και στην ευημερία της ανθρωπότητας”.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού πρέπει να την επικυρώσουν 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Από τις 195 χώρες, τη συμφωνία έχουν υπογράψει κυρίως μόνο μικρές νησιωτικές χώρες, ενώ τώρα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Κίνας, ο αριθμός τους ανέρχεται πλέον στις 26 και αντιπροσωπεύουν το 39% των εκπομπών, με το 38% να προέρχεται μόνο από αυτές τις δύο. Αφού συμμετέχουν οι δύο “δυσκολότερες” χώρες στη συμφωνία, πλέον αναμένεται αύξηση των συμμετοχών, με τη μεγαλύτερη ελπίδα όλων να είναι η Βραζιλία και η Ινδία, άλλοι δύο μεγάλοι μολυντές του πλανήτη.

Η Κίνα παράγει ετησίως 9.7 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με μετρήσεις του 2014 και οι ΗΠΑ 5.6 δισεκατομμύρια τόνους. Και οι δύο μαζί δηλαδή παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότιο Αμερική μαζί.

Οι προβλέψεις όμως δεν είναι καλές. Ακόμα κι αν συμμετείχαν και οι 195 χώρες, ο στόχος του περιορισμού της αύξησης των θερμοκρασιών κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου φαντάζει αδύνατος. Η NASA προβλέπει πως μέχρι το 2100 οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν από 2.6 έως 3.1 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας ανείπωτες καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο.