Οι νέοι όροι του YouTube φλερτάρουν με τη λογοκρισία

Ανησυχητική η νέα “Advertiser Friendly” πολιτική
02 Σεπτεμβρίου 2016 06:12
Οι νέοι όροι του YouTube φλερτάρουν με τη λογοκρισία

Οι οδηγίες προς τους YouTubers για τις διαφημίσεις (Advertiser-Friendly Content Guidelines) έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν εταιρίες και τις διαφημίσεις τους από το να εμφανιστούν μαζί με περιεχόμενο το οποίο οι ίδιοι οι διαφημιζόμενοι θεωρούν ακατάλληλο. Για πολλούς YouTubers το monetizing των videos με διαφημίσεις μπορεί να είναι αρκετά επικερδές. Μια τελευταία ανανέωση των όρων όμως, ενημερώνει τους YouTubers πως αφαιρέθηκαν διαφημίσεις από τα videos τους προκαλώντας την οργή τους στο Internet, με μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα στο χώρο να ισχυρίζονται πως η αφαίρεση διαφημίσεων είναι μια μορφή λογοκρισίας και το hashtag #YouTubeIsOverParty κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με YouTubers, τα videos τους στερούνται πλέον monetization και κατ' επέκταση έσοδα, επειδή δεν είναι “advertiser-friendly”, χωρίς όμως να δίνεται σαφής λόγος παρά μια γενικολογία περί πιθανώς ευαίσθητων θεμάτων. Πολλά από τα videos από τα οποία αφαιρέθηκε η δυνατότητα εσόδων θίγουν ευαίσθητα θέματα, όπως η κατάθλιψη, η ψυχική υγεία, η αυτοκτονία, θέματα που δε θέλουν οι διαφημιζόμενοι. Σύμφωνα με τους YouTubers λοιπόν, αφαιρώντας τα έσοδα των δημιουργών, το YouTube κάνει τη δουλειά τους δύσκολη για να τη συνεχίσουν και ουσιαστικά τους σωπαίνει.

Το YouTube εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει πως η πολιτική αυτή δεν είναι νέα και πως έχει αλλάξει μόνο το σύστημα ειδοποιήσεων. Ενώ στο παρελθόν ο YouTuber έπρεπε να πάει στο κάθε video ξεχωριστά και να δει να έχει γίνει de-monetized, τώρα παίρνει ειδοποίηση μέσω email.

Ενώ η πολιτική της απόσυρσης της κυκλοφορίας των βίντεο λόγω προβληματισμών για το θετικό προς τους διαφημιζόμενους περιεχόμενο τους δεν έχει αλλάξει, βελτιώσαμε πρόσφατα τις ειδοποιήσεις και την διαδικασία για να διασφαλίσουμε την καλύτερη επικοινωνία.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πάντως αν η διαδικασία de-monetization γίνεται μέσω αλγορίθμου ή εμπλέκεται ανθρώπινο χέρι. Στη δεύτερη περίπτωση η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο τρομακτική για την ελευθερία έκφρασης στο YouTube.