Η Κίνα εκτόξευσε κβαντικό δορυφόρο

Και γράφει ιστορία
18 Αυγούστου 2016 07:23
Η Κίνα εκτόξευσε κβαντικό δορυφόρο

Τον πρώτο κβαντικό δορυφόρο του κόσμου εκτόξευσε η Κίνα, ο οποίος θα διασφαλίσει την ασφάλεια στις επικοινωνίες. Αναπτύχθηκε από Κινέζους και Αυστριακούς επιστήμονες και συμβολίζει την απαρχή μιας νέας εποχής στα δίκτυα επικοινωνίας, μια εποχή που κανένας hacker δε θα μπορεί να παραβιάσει. Αντί για κοινές τεχνικές κρυπτογράφησης, ένα κβαντικό δίκτυο στηρίζεται στους νόμους της φυσικής. Ο δορυφόρος “Micius” λοιπόν έχει έναν κρύσταλλο, ο οποίος κωδικοποιεί δεδομένα και κλειδιά κρυπτογράφησης σε κβαντικά σωματίδια τα οποία έπειτα στέλνει στη Γη.

Μόνο βάσεις που έχουν την κατάλληλη άδεια μπορούν να διαβάσουν τα δεδομένα, επειδή τα σωματίδια καταστρέφονται αν κάποιος άλλος προσπαθήσει να τα αποκρυπτογραφήσει. Επιπλέον οι εξουσιοδοτημένες βάσεις θα ξέρουν αν κάποιος προσπάθησε να επεξεργαστεί τα δεδομένα, αφού οι υπολογιστές τους θα παρακολουθούν για τυχόν αλλαγές στην κατάσταση των σωματιδίων.

Το ποσό που επένδυσε η Κινεζική κυβέρνηση σε αυτή την τεχνολογία δεν έγινε γνωστό, Η Washington Street Journal όμως υπολογίζει πως μόνο η φάση της έρευνας κόστισε περίπου $101 δισεκατομμύρια. Αν οι δοκιμές ολοκληρωθούν επιτυχώς, η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει άλλους 19 δορυφόρους για να δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλο τον πλανήτη.