Η Samsung δημιουργεί ψηφιακό μάτι από νευροσυναπτικά ψηφιακά συστήματα

Χρησιμοποιώντας τους TrueNorth επεξεργαστές της IBM
16 Αυγούστου 2016 06:16
Η Samsung δημιουργεί ψηφιακό μάτι από νευροσυναπτικά ψηφιακά συστήματα

Η Samsung παρουσίασε ένα πρωτότυπο ψηφιακό μάτι, χρησιμοποιώντας τους TrueNorth επεξεργαστές της IBM. Οι TrueNorth επεξεργαστές δε λειτουργούν σαν τους παραδοσιακούς επεξεργαστές, αλλά περισσότερο όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αφού αποτελούνται από 4.096 πυρήνες οι οποίοι αλληλεπιδρούν με 256 εκατομμύρια συνδέσεις, με κάθε πυρήνα να στέλνει μικρές δέσμες πληροφοριών στον άλλο, διευκολύνοντας την επεξεργασία δεδομένων. Τα νευροσυναπτικά συστήματα αυτού του είδους προορίζονται για επεξεργασία μεγάλων πακέτων δεδομένων, ενώ καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς επεξεργαστές.

Η Samsung προσάρμοσε τους TrueNorth επεξεργαστές στον δικό της Dynamic Vision Sensor, το οποίο χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή για να αναλύσει αλλαγές σε κάθε pixel της κάμερας με ταχύτητα 2.000 frames per second. Έτσι αυτό το “ψηφιακό μάτι” μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την κίνηση στον τρισδιάστατο χώρο.

Η επίδειξη της Samsung έγινε με τη μορφή ενός συστήματος τηλεόρασης που μπορούσε να αναγνωρίσει τις παραμικρές κινήσεις των δαχτύλων του χεριού από απόσταση τριών μέτρων ενώ καταναλώνει μόλις 300milliwatts ισχύος, περίπου το ένα δέκατο ενός παραδοσιακού επεξεργαστή smartphone. Αυτό σημαίνει πως παρόμοια designs μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικοί επεξεργαστές στις σημερινές CPUs ή ακόμα και σε υψηλών επιδόσεων συστήματα και έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρήση των νευροσυναπτικών συστημάτων δε σταματά εκεί, αφού το Air Force Research Laboratory ερευνά τρόπους χρησιμοποίησής τους για την πρόληψη επιθέσεων hackers, τη μετατροπή κειμένου σε ήχο σε αναζητήσιμα δεδομένα και στις αυτόνομες πτήσεις drone. Το Lawrence Livermore National Laboratory έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς το σύστημα για να ξεχωρίσει συγκεκριμένα οχήματα από κάμερες παρακολούθησης πολυσύχναστων δρόμων. Η εφαρμογή τους σε αυτόνομα οχήματα στο μέλλον θεωρείται επίσης δεδομένη.

Tags: