"Απαγόρευση κυκλοφορίας" στο Internet για το Μπαχρέιν

Το Internet στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων
06 Αυγούστου 2016 07:11

Έχουμε δει αρκετές φορές σε χώρες που ταλανίζονται από εσωτερικές διενέξεις την απαγόρευση πρόσβασης σε social media και πολλές φορές αυτό έχει γίνει δίπλα μας, στη γειτονική Τουρκία. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως η κυβέρνηση του Bahrain το πάει ένα βήμα παραπέρα και περιορίζει την πρόσβαση στο Internet συνολικά. Το Μπαχρέιν είναι μια χώρα στον Αραβικό Κόλπο με σχεδόν 1.4 εκατομμύρια κατοίκους η οποία ταλανίζεται πολιτικά.

Η ακτιβιστική οργάνωση Bahrain Watch καταγγέλλει πως στην επαρχία Duraz, κάθε νύχτα του τελευταίου μήνα μεταξύ 7μ.μ. και 1π.μ. οι πύργοι τηλεφωνίας με 3G και 4G σήμα σταματούν να λειτουργούν. Οι διακοπές είναι καθολικές, από όλους τους παρόχους, οδηγώντας το Bahrain Watch στο συμπέρασμα πως αυτό γίνεται κατόπιν εντολής της κυβέρνησης λόγω των διαδηλώσεων, ενώ προσφέρουν και τεχνική ανάλυση των διακοπών. Το Duraz βρίσκεται στο επίκεντρο με διαδηλώσεις υπέρ του κληρικού Isa Qassim του οποίου η υπηκοότητα ανακλήθηκε στις 20 Ιουνίου από την κυβέρνηση. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει οποιαδήποτε κυβερνητική πρακτική που σκοπό έχει να περιορίσει την πρόσβαση στο Internet για τους πολίτες με νέο διάταγμα που ψηφίστηκε μόλις τον Ιούλιο.

Το γεγονός αυτό όμως εγείρει ερωτήματα, πιο σημαντικά ακόμα και από την απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook και το Twitter. Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπως η σημερινή, που βασίζεται στο Internet για να ενημερωθεί και να επικοινωνήσει, είναι ανησυχητικό να βλέπουμε να δίνεται η δυνατότητα σε κυβερνήσεις να περιορίσουν συγκεκριμένα περιστατικά, περιοχές, ανθρώπους, φωνές, θυμίζοντας εποχές τηλεόρασης. Ζούμε όντως σε μια εποχή ελεύθερης πληροφόρησης μέσω Internet ή απειλείται και αυτό;