Η Apple πέφτει στην 5η θέση στην Κίνα

Προβληματισμός στους παραδοσιακά "μεγάλους" παίκτες
08 Ιουλίου 2016 07:12
Η Apple πέφτει στην 5η θέση στην Κίνα

Η Apple έχει τονίσει πολλές φορές τη σημασία της αγοράς της Κίνας για τα σχέδιά της, φαίνεται όμως πως η εταιρία αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον τοπικό ανταγωνισμό. Μία αναφορά της Counterpoint Research την οποία δημοσιεύει το Bloomberg θέλει την Apple να πέφτει στην 5η θέση της μεγαλύτερης αγοράς του πλανήτη.

Το μερίδιό της πλέον είναι μόλις 10.8% για συσκευές που πωλήθηκαν το μήνα Μάιο, 12% χαμηλότερα από πέρυσι. Στον αντίποδα, ο Κινεζικός κολοσσός Huawei καταλαμβάνει το 17.3% για τον ίδιο μήνα. Μπροστά από την Apple βρίσκονται και οι Xiaomi, Vivo και Oppo, με τις δύο τελευταίες να ανήκουν στην ίδια εταιρία, τη BBK Electronics. Οι τέσσερις πρώτες εταιρίες στη χώρα δηλαδή, είναι Κινέζικες και κατέχουν συνολικά το 53% της αγοράς.

Οι δυσκολίες της Apple είχαν φανεί από τον Απρίλιο, όταν και ανέφερε πτώση 26% στα έσοδα τριμήνου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συνεχίζει να προσπαθεί να εδραιωθεί στην αγορά της Κίνας όμως, με εκατοντάδες νέα καταστήματα. Αντιμετωπίζει και δυσκολίες βέβαια με μηνύσεις από τοπικές εταιρίες, αλλά και γραφειοκρατικά εμπόδια από την Κινεζική κυβέρνηση. Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρία που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Κίνα, αφού και οι πωλήσεις του κύριου ανταγωνιστή της, Samsung, έχουν καταποντιστεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως ούτε η ίδια η Lenovo, παραδοσιακά μεγάλο όνομα στην Κίνα, δεν έχει καταφέρει να μπει στην πεντάδα.