Τεχνητή Νοημοσύνη Μάχης καταρρίπτει τους πιο έμπειρους πιλότους μαχητικών

Με την υπολογιστική ισχύ ενός Raspberry Pi
02 Ιουλίου 2016 08:16
Τεχνητή Νοημοσύνη Μάχης καταρρίπτει τους πιο έμπειρους πιλότους μαχητικών

Ούτε οι πιο έμπειροι πιλότοι της αεροπορίας των ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για αερομαχίες με την ονομασία ALPHA. Ο έμπειρος εκπαιδευτής και βετεράνος πιλότος της USAF, Σμήναρχος Gene Lee, δεν κατάφερε να επιβιώσει ούτε μια φορά από τις επαναλαμβανόμενες προσομοιώσεις αερομαχιών με το ALPHA, πόσο μάλλον να το καταρρίψει ο ίδιος. Χαρακτήρισε το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ως “το πιο επιθετικό, αποκριτικό, δυναμικό και αξιόπιστο σύστημα που έχω δει”. Το ALPHA σχεδιάστηκε ως αυτόνομος βοηθός για ανθρώπους πιλότους.

Εξεπλάγην από την απόκριση και την αίσθησή του. Φαινόταν να ήξερε τις προθέσεις μου και αντιδρούσε στιγμιαία στις αλλαγές της πτήσης μου και του οπλισμού μου. Ήξερε πώς να αποφύγει τα πυρά μου. Άλλαζε στιγμιαία μεταξύ αμυντικών και επιθετικών κινήσεων όπου χρειαζόταν.

Οι ερευνητές δοκίμασαν να μειώσουν την ταχύτητα, τους ελιγμούς, τους αισθητήρες και τον οπλισμό του εικονικού αεροσκάφους του ALPHA, για να το δυσκολέψουν και παρόλα αυτά κατάφερε να καταρρίψει όλα τα αεροσκάφη που χειρίζονταν έμπειροι πιλότοι. Το ALPHA κατέστρωνε τακτική σε συνθήκες μάχης 250 φορές γρηγορότερα από ένα βλεφάρισμα ανθρώπου. Στο μέλλον αναμένεται να ενσωματωθεί σε μοίρες από Unmanned Combat Aerial Vehicles. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως οι τρομερές του ικανότητες δε χρειάζονται μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Οι αλγόριθμοι του ALPHA έτρεχαν σε PC των $500, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και σε ένα Raspberry Pi των $35.