Η Κίνα είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής στους υπερυπολογιστές

Ρεκόρ για το νέο Sunway TaihuLight
21 Ιουνίου 2016 07:21
Η Κίνα είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής στους υπερυπολογιστές

Ο Κινέζικος Sunway TaihuLight παίρνει τα ηνία από τον επίσης Κινέζικο Tianhe-2 ως ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής του κόσμου και μάλιστα με την τριπλάσια ταχύτητα. Ο Sunway TaihuLight δεν είναι απλά κατασκευασμένος στην Κίνα, αλλά χρησιμοποιεί τεχνολογία chip που αναπτύχθηκε στην Κίνα με διαφορετική, άγνωστη αρχιτεκτονική, υπογραμμίζοντας την ολοένα και μειούμενη εξάρτηση της Κίνας από τις ΗΠΑ στην τεχνολογία ημιαγωγών.

Ο supercomputer είναι ικανός για 93 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (93 petaflops) και είναι 5 φορές πιο ισχυρός από τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή των ΗΠΑ. Αποτελείται από 41.000 chips, με το καθένα να διαθέτει 260 πυρήνες επεξεργαστή. Σύνολο λοιπόν 10.65 εκατομμυρίων πυρήνων. Η μνήμη του αγγίζει τα 1.3 petabytes και όλα αυτά χρησιμοποιώντας μόνο 15.3 megawatts ισχύος.

Η Κίνα πήρε επίσης το προβάδισμα από τις ΗΠΑ στον αριθμό των υπερυπολογιστών που διαθέτει. Το 2001 δεν υπήρχαν κινέζικοι υπερυπολογιστές στη λίστα των 500 πρώτων. Τώρα η Κίνα διαθέτει 167, έναντι 165 που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Η ανάπτυξη του TaihuLight χρηματοδοτήθηκε από το “πρόγραμμα 863”, το οποίο αποτελεί σχέδιο της Κινέζικης κυβέρνησης για την απεξάρτηση της χώρας από ξενόφερτη τεχνολογία.