Ηλιακοί σταθμοί φόρτισης κινητών στην Ελλάδα

Χρησιμοποιούνται στα κέντρα μεταναστών
18 Ιουνίου 2016 07:36
Ηλιακοί σταθμοί φόρτισης κινητών στην Ελλάδα

Η πρόσβαση σε ηλεκτρισμό στα κέντρα μεταναστών στα νησιά, τα οποία δέχονται και το πρώτο κύμα αυτών, δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι πρίζες σε καφετέριες είναι πάντα πιασμένες, ακόμα κι αν οι επιχειρηματίες χρεώνουν για τη χρήση τους. Δύο φοιτητές του Edinburgh University σχεδίασαν έναν ηλιακό κινητό σταθμό φόρτισης τηλεφώνων τον οποίο ονόμασαν Project Elpis (Ελπίδα) και εγκατέστησαν δύο μονάδες σε κέντρα μεταναστών σε Σάμο και Λέσβο. Την κατασκευή ανέλαβε η ελληνική ηλιακή εταιρία Entec. Κάθε μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 12 συνδέσεις ανά ώρα αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Την ιδέα συνέλαβε ο 20χρονος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος το προηγούμενο καλοκαίρι στη Σάμο όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες έφταναν στις ακτές. “Οι άνθρωποι άρχισαν να μου ζητούν το φορτιστή ή το τηλέφωνό μου για να πάρουν την οικογένειά τους και να χρησιμοποιήσουν το Internet. Συχνά έμεναν στο λιμάνι για να μοιραστούν μία πρίζα.” Ο 21χρονος Samuel Kellerhals δήλωσε πως “θέλαμε απλά να συνεισφέρουμε θετικά στις τοπικές κοινωνίες μέσω την ανανεώσιμης ενέργειας”.

Δεν έλειψαν φυσικά τα εμπόδια. “Είχαμε αρχικά δυσκολίες. Τα πάντα στην Ελλάδα είναι γραφειοκρατικά” δήλωσε ο Αγγελόπουλος. Τέσσερις ακόμα μονάδες είναι υπό κατασκευή και οι υπεύθυνοι των κέντρων είναι ενθουσιασμένοι, ελπίζοντας να φτάσει η στιγμή που όλα τα κέντρα θα λειτουργούν μόνο με ηλιακά πάνελ. Το Project Elpis έχει ανέβει και στο Indiegogo στο οποίο έχει φτάσει το 90% του στόχου χρηματοδότησης.