Υποστήριξη RAW για την κάμερα των iPhones και iPads

Έρχεται με το iOS 10
15 Ιουνίου 2016 06:43
Υποστήριξη RAW για την κάμερα των iPhones και iPads

Αν και δεν ανακοινώθηκε στην παρουσίαση της Apple στο WWDC 2016, το iOS 10 θα φέρει υποστήριξη RAW στις συσκευές της. Για όσους δε γνωρίζουν, οι RAW φωτογραφίες είναι ασυμπίεστες, δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι η μορφή που προτιμούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι για να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στη μετέπειτα επεξεργασία της εικόνας. Είναι επίσης κατά πολύ μεγαλύτερα αρχεία σε μέγεθος από τα συνήθη JPEGs.

Η Apple επιβεβαίωσε την υποστήριξη RAW κατά τη διάρκεια ενός workshop και σημείωσε πως θα λειτουργεί μόνο για την κεντρική κάμερα. Θα υπάρχει η δυνατότητα να παράγει δύο αρχεία της ίδιας φωτογραφίας, ένα RAW και ένα JPEG ταυτόχρονα και θα αποθηκεύεται με το DNG format της Adobe.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Apple θα προσφέρει το χαρακτηριστικό μέσω της default εφαρμογής κάμερας των συσκευών, οι developers πάντως θα πρέπει να προσθέσουν οι ίδιοι το χαρακτηριστικό στις εφαρμογές τους, καθώς δε θα γίνεται αυτόματα. Οι συσκευές που αναμένονται να υποστηρίξουν το νέο χαρακτηριστικό είναι τα iPhone 6s, 6s Plus, SE και το iPad Pro των 9.7”.