Ζούμε σε ένα Matrix; Πιθανό λέει ο Elon Musk

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τον ισχυρό άντρα των SpaceX και Tesla
03 Ιουνίου 2016 10:21
Ζούμε σε ένα Matrix; Πιθανό λέει ο Elon Musk

Στη σκηνή του Code συνεδρίου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρέθηκε ο Elon Musk για να μιλήσει για τις Tesla και SpaceX, αλλά και για γενικότερα θέματα της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μια φιλοσοφική ερώτηση για το αν ένας εξελιγμένος τεχνολογικά πολιτισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει μια προσομοίωση η οποία θα μπορούσε να είναι η δική μας πραγματικότητα, απάντησε θετικά. Δήλωσε πως 40 χρόνια πριν, είχαμε στα παιχνίδια το pong, δύο ορθογώνια και μια τελεία. Σήμερα έχουμε φωτορεαλιστικές προσομοιώσεις και προχωράμε στην εικονική πραγματικότητα. Πιστεύει πως κάποια στιγμή τα παιχνίδια δε θα ξεχωρίζουν από την πραγματικότητα και πως υπάρχει μολις μία πιθανότητα στα δισεκατομμύρια των πιθανοτήτων η πραγματικότητά μας να μην είναι μια εικονική πραγματικότητα, βάζοντας φωτιά στο Internet με αναφορές στο Matrix.

Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης επανέλαβε τους φόβους του και πρόσθεσε πως ο ρυθμός ανάπτυξής της θα μας ξεπεράσει σε τέτοιο βαθμό, που θα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο όπως εμείς τα κατοικίδια ζώα. Θεωρεί πως είμαστε ήδη cyborgs, με την έννοια πως έχουμε ένα μέρος του εαυτού μας online και πως μπορούμε να διδαχθούμε από την ανθρώπινη ύπαρξη για να περιορίσουμε την τεχνητή  νοημοσύνη με ένα “νευρωνικό σφιγκτήρα” ο οποίος θα περιορίζει τις δυνατότητές της. Τόνισε πως ανησυχεί για ορισμένες κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει η τεχνητή νοημοσύνη και για το λόγο αυτό ίδρυσε το Open AI, για τον εκδημοκρατισμό της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης. Ξεχώρισε μία μόνο εταιρία εκ των Microsoft, Google, Facebook που είναι επικίνδυνη για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, αρνήθηκε όμως να την κατονομάσει και όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε αν είναι μια εταιρία που τον ανταγωνίζεται στην κατασκευή των αυτοκινήτων, απάντησε χαμογελαστός πως “υπάρχει μόνο μία”. Θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρξει μία πανίσχυρη τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πολλές του ίδιου επιπέδου, ώστε η “κακή” ΑΙ να πρέπει να αντιμετωπίσει το σύνολο πολλών άλλων.

Για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή της Tesla, δήλωσε πως είναι αρκετά δύσκολο να περάσει το αυτοκίνητο από το σχεδιασμό στην παραγωγική διαδικασία. Η διαδικασία κατασκευής εξελίσσεται τόσο γρήγορα, όσο η παροχή του λιγότερου ικανού προμηθευτή και πως οι φυσικές καταστροφές στα εργοστάσια αυτών δε βοήθησαν την κατάσταση.

Ανακοίνωσε επίσης πως η SpaceX ξεκινά πτήσεις για μεταφορά φορτίων στον Άρη και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μπορούν να στείλουν ανθρώπους στον Άρη το 2024 με ημερομηνία άφιξης το 2025 στον κόκκινο πλανήτη.

Για τη διακυβέρνηση και τα πολιτικά συστήματα στον Άρη όταν αυτός αποικιστεί, είχε να δηλώσει πως θεωρεί κατάλληλη την άμεση δημοκρατία κι όχι τη δημοκρατία δια αντιπροσώπων, ώστε οι άνθρωποι να ψηφίζουν απευθείας για όλα τα ζητήματα, εκμηδενίζοντας τη διαφθορά.

Για να εξηγήσει το λόγο που προσπαθεί η SpaceX να καθιερώσει τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους, παρομοίασε τους πυραύλους με ένα βουνό χρημάτων το οποίο πέφτει από τον ουρανό και θα διαλυθεί σε εκατομμύρια κομματάκια όταν ακουμπήσει το έδαφος και μετά ρώτησε αν θα προσπαθούσαν να το σώσουν. Για τον ίδιο λόγο προτιμάει να πάρει τον πύραυλό του πίσω σώο και αβλαβή από το να κατασκευάσουν ένα καινούριο.

Τέλος, έκανε αναφορά για την επικείμενη εκτόξευση του Falcon Heavy, του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο, το οποίο έχει τα 2/3 του μεγέθους του Saturn V και διπλάσια ισχύ από το δυνατότερο πύραυλο σήμερα.