Το Facebook ακούει και καταγράφει τις συζητήσεις σας

Παραδέχεται τη χρήση του μικροφώνου η εταιρία, για άλλο λόγο όμως
01 Ιουνίου 2016 07:24
Το Facebook ακούει και καταγράφει τις συζητήσεις σας

Το Facebook κρυφακούει όλες τις συζητήσεις μας διαρκώς, όπως αποκαλύπτει ο Independent. Συγκεκριμένα, η Facebook εφαρμογή στο τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί το μικρόφωνο της συσκευής για να παρακολουθεί τις συζητήσεις σας και κατόπιν να σας προσφέρει διαφημίσεις για προϊόντα σχετικά με το αντικείμενο συζήτησης. Το χαρακτηριστικό υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, αλλά πρόσφατα αποκαλύψεις καθηγήτριας επικοινωνιών προβληματίζουν.

Το εργαλείο φαίνεται πως χρησιμοποιεί τον ήχο που συγκεντρώνει όχι απλά για να βοηθήσει τους χρήστες, αλλά για να ακούσει τις συζητήσεις τους και να τους προσφέρει μια σχετική διαφήμιση” δηλώνει η καθηγήτρια Μαζικών Επικοινωνιών Kelli Burns, του South Florida University. Μάλιστα, προσπαθώντας να αποδείξει τη θεωρία της, μιλούσε για συγκεκριμένα θέματα με το τηλέφωνο κοντά της και παρατήρησε πως διαφημίσεις σχετικές με τη συζήτησή της έκαναν την εμφάνισή τους στο News Feed του Facebook.

Το Facebook δήλωσε ξεκάθαρα πως “δε χρησιμοποιεί τον ήχο του μικροφώνου για να ενημερώσει τις διαφημίσεις του ή το News Feed. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν σχετικές διαφημίσεις βασισμένες στα ενδιαφέροντα του χρήστη και άλλες δημογραφικές πληροφορίες, αλλά όχι μέσω της συλλογής ηχητικών δεδομένων”. Το help page του εξηγεί πως ο ήχος χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η δραστηριότητα γύρω από το τηλέφωνο, ώστε να είναι πιο εύκολο να αναρτήσει ο χρήστης το τι συμβαίνει γύρω του. Το χαρακτηριστικό είναι ενεργοποιημένο μόνο στις ΗΠΑ έως τώρα και οι χρήστες βλέπουν ένα εικονίδιο με μια μικρή κυματομορφή στο πεδίο του Status Update.

Υπάρχει όμως τρόπος να σταματήσετε την εφαρμογή από το να καταγράφει τους ήχους γύρω σας. Για τους χρήστες iPhone επιλέξτε Settings >> Facebook >> Settings >> απενεργοποιήστε το μικρόφωνο. Για τους χρήστες Android επιλέξτε Settings >> Privacy και αλλάξτε τα δικαιώματα της εφαρμογής Facebook στο μικρόφωνο.