Όλες οι πληροφορίες για το Android N από το Google I/O 2016

Από σήμερα διαθέσιμη η beta έκδοση
18 Μαΐου 2016 19:01
Όλες οι πληροφορίες για το Android N από το Google I/O 2016

Από το Google I/O 2016 δεν μπορούσε φυσικά να λείπει και το Android. Στη σκηνή, ήρθε ο Dave Bruke, ο οποίος ανέλαβε να παρουσιάσει τα κύρια νέα χαρακτηριστικά του Android N, της νέας έκδοσης του πιο διαδεδομένου λειτουργικού συστήματος. Συγκεκριμένα, το "N" έχει δημιουργηθεί με προτεραιότητα σε τρεις βασικούς πυλώνες: την απόδοση, την ασφάλεια και την παραγωγικότητα.

Όσον αφορά την απόδοση, το Android N φέρνει υποστήριξη για το Vulkan API, το οποίο επιτρέπει ακόμα καλύτερα γραφικά και καλύτερη απόδοση στα διάφορα παιχνίδια, που θα το υποστηρίζουν. Επιπλέον, ο νέος Android Runtime JIT Compiler θα δίνει την δυνατότητα στις εφαρμογές να τρέχουν γρηγορότερα, ενώ η εγκατάσταση νέων εφαρμογών θα είναι έως και 75% γρηγορότερη, με τον χώρο που καταλαμβάνουν να είναι έως και 50% λιγότερος.

Η ασφάλεια θα είναι για άλλη μια φορά βελτιωμένη, με νέες προσθήκες όπως τα media framework hardening και file-based encryption, ενώ η εγκατάσταση ενημερώσεων για το λειτουργικό σύστημα είναι πλέον αρκετά ευκολότερη και θα γίνεται απρόσκοπτα, κατεβαίνοντας παρασκηνιακά και χωρίς να απαιτεί από τον χρήστη να περιμένει για την ενημέρωση της κάθε εφαρμογής.

Επιπροσθέτως, σημαντικές προσθήκες έχουν γίνει και στον τομέα της παραγωγικότητας. Το multi-tasking είναι βελτιωμένο, όπως και η εναλλαγή μεταξύ των πρόσφατων εφαρμογών που πλέον διαθέτει ένα ξεχωριστό "clear all" κουμπί. Παράλληλα, πατώντας το ‘Recent apps’ κουμπί της συσκευής δύο φορές, μπορείτε να εναλλάσσεστε εύκολα μεταξύ των δύο τελευταίων σας ανοικτών εφαρμογών, περίπου όπως το Alt-Tab στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ακόμη έχει προστεθεί η δυνατότητα για split-screen μεταξύ δύο εφαρμογών, ενώ βελτιώσεις έχουν γίνει στην υποστήριξη των Emoji και στα notifications, με την quick reply δυνατότητα στις εφαρμογές μηνυμάτων.

Αυτές είναι μόλις μερικές από τις αλλαγές που θα φέρει το Android N, ενώ ακόμη περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η τελική ονομασία του νέου λειτουργικού συστήματος δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και για αυτό η Google ζητά την βοήθεια τις κοινότητας. Την δική σας πρόταση για την ονομασία του μπορείτε να την καταχωρήσετε εδώ, ενώ από εδώ μπορείτε να συμμετάσχετε στην beta του, εφόσον υποστηρίζεται η συσκευή σας.

Τέλος, η διάθεση του Android N αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του καλοκαιριού.