Οι AMD θα επικεντρωθεί στους 8-core CPUs με ‘’Zen’’ αρχιτεκτονική

Με μεγάλη βελτίωση στην απόδοση τους
06 Μαΐου 2016 04:22
Οι AMD θα επικεντρωθεί στους 8-core CPUs με ‘’Zen’’ αρχιτεκτονική

Σύμφωνα με την πρόεδρο της AMD, Lisa Su, η νέα γενιά επεξεργαστών της εταιρίας, με κωδική ονομασία ‘’Zen’’ έχει ήδη αργήσει. Επίσης ανέφερε πως οι νέοι CPUs θα προσφέρουν 40% βελτίωση στην απόδοση τους σε σχέση με τους επεξεργαστές από την γενιά '’Excavator’’. Όλοι οι enthusiast χρήστες είναι χαρούμενοι με αυτές τις δηλώσεις, αφού αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει μείωση τιμών λόγω του ανταγωνισμού, που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην AMD και στην πρωτοπόρο Intel αυτήν την στιγμή.

Προς το παρόν τεχνικές προδιαγραφές για τους νέους CPUs  με ''Zen’’ αρχιτεκτονική  δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο το Bitsandchips.it ισχυρίζεται ότι η AMD θα επικεντρωθεί στους 8-cores CPUs. Αυτή η στρατηγική θα γλυτώσει την εταιρία από πολλά έξοδα αφού έτσι θα πρέπει να σχεδιάσει μόνο ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (Die). Από αυτό το κύκλωμα η εταιρία θα μπορεί να παράγει Zen CPUs με οχτώ και έξι πυρήνες. Επίσης, σε περίπτωση κακών αποδόσεων, οι κατασκευαστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τέσσερις πυρήνες.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ακούγονται λογικοί με βάση την επιχειρηματική λογική, με την AMD να επικεντρώνεται σε 8-cores CPUs και 6-cores CPUs για χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα η αύξηση στην απόδοση κατά 40% και η επιλογή της Intel να επιμένει σε τετραπύρηνους επεξεργαστές με οχτώ threads, που υπάρχουν στην νέα της πλατφόρμα Z170 και στην επερχόμενη γενιά (όπως αναφέρουν οι φήμες), ίσως βοηθήσουν την AMD να υπερισχύσει στην αγορά.

Tags: