Αυστηρότερα μέτρα προστασίας δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Όλες οι προσωπικές πληροφορίες αποκτούν “Δικαίωμα στη Λήθη”
17 Απριλίου 2016 08:45
Αυστηρότερα μέτρα προστασίας δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των πολιτών της, ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και ανεξαρτήτως βάσης της εταιρίας. Ουσιαστικά οι νέοι κανονισμοί καθιστούν τις εταιρίες υπόλογες για την προστασία των δεδομένων των πολιτών και δίνει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο στις πληροφορίες που υπάρχουν για αυτούς.

Οι εταιρίες πρέπει να λαμβάνουν καθαρή συναίνεση από το χρήστη για να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα του και να προσφέρουν εύκολο και γρήγορο τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να αποσυρθεί αυτή η συναίνεση. Όλα θα πρέπει να είναι γραμμένα σε “καθαρή και απλή γλώσσα” και κάθε εταιρία που διαχειρίζεται μεγάλους όγκους προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να απασχολεί έναν αξιωματούχο για την προστασία των δεδομένων, ενώ οποιαδήποτε ρήξη ασφαλείας θα πρέπει να αναφέρεται μέσα σε 72 ώρες.

Οι εταιρίες που δε συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς απειλούνται με πρόστιμα έως και 4% των παγκοσμίων εσόδων τους. Επιπλέον το “Δικαίωμα στη Λήθη” γίνεται πλέον νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν για παράδειγμα πείτε στο Facebook πως θέλετε να διαγράψετε το λογαριασμό σας και όλα σας τα δεδομένα, τότε το Facebook είναι υποχρεωμένο να διαγράψει όλα τα δεδομένα σας ακόμα κι αν αυτά έχουν αναπαραχθεί κάπου αλλού. Τέλος, τα social media θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη γονική συναίνεση για να ανοίξουν λογαριασμό σε ανήλικους.

Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2018, δίνοντας 2 χρόνια περιθώριο στα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν τους νόμους στο κρατικό δίκαιο.