Παιδόφιλοι σε κλειστά groups με την ανοχή του Facebook

Τι αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC
14 Φεβρουαρίου 2016 11:10
Παιδόφιλοι σε κλειστά groups με την ανοχή του Facebook

Αν νομίζετε πως το Facebook και το κάθε social media είναι αδιάβλητο από φαινόμενα παιδοφιλίας ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να διαφημίζουν εκστρατείες για αυτό το σκοπό, μπορεί να έχουν το “report” πλήκτρο σε κάθε post, αλλά ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει πως οι παιδόφιλοι έχουν στήσει γιορτή μέσα από κλειστά groups και το Facebook είτε δεν αντιδρά αρκετά γρήγορα, είτε δεν αντιδρά καθόλου.

Σε αυτά τα κλειστά groups ανταλλάσσονται φωτογραφίες παιδιών, με τα ανάλογα ενθαρρυντικά σχόλια από κάτω από κάθε φωτογραφία. Πολλές φορές πρόκειται για φωτογραφίες που τραβούν οι ίδιοι οι παιδόφιλοι με κρυφές κάμερες, άλλες φορές πρόκειται απλά για φωτογραφίες από Facebook posts αδαών παιδιών που δε γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν ανεβάζουν μια φωτογραφία του εαυτού τους.

Έχουμε συνηθίσει να μοιραζόμαστε τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, αλλά υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας πως κάποιος ελέγχει τα πράγματα. Πως αν η κατάσταση ξεφύγει, γρήγορα και αποφασιστικά θα μας προστατεύσει. Ξανασκεφτείτε το. Όταν το BBC ανέφερε αυτά τα groups, τις εικόνες και τα σχόλια, το Facebook έκρινε πως δεν παραβιάζουν τους όρους χρήσης. Εμείς αυτό που μπορούμε να συμβουλεύσουμε είναι να μη βασίζεστε σε έναν αόρατο moderator. Όταν μια φωτογραφία φύγει από την ασφάλεια της συσκευής σας και ανέβει σε κάποιο social media, έχετε χάσει τον έλεγχο. Βασίζεστε σε μια απρόσωπη εταιρία για να σας προστατεύσει. Οπότε προσοχή στις εικόνες που ανεβάζετε στο Internet, ειδικά αν είστε μικροί σε ηλικία. Δείτε το ρεπορτάζ του BBC παρακάτω.