Μετάβαση στο περιεχόμενο

ή
|

Νέος εδώ;

Έχεις λογαριασμό;

Επαναφορά κωδικού

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε σύνδεσμο επαναφοράς

Θυμάστε τον κωδικό σας;

Εύρεση ονόματος χρήστη

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε το όνομα χρήστη

Θυμάστε το όνομα χρήστη σας;

Αυτή η start up θέλει να χτίσει datacenters στην θάλασσα

Με την ενέργεια να έρχεται απευθείας απο τα κύματα

Δημήτρης Γκέρδης
Δημήτρης Γκέρδης

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Αυτή η start up θέλει να χτίσει datacenters στην θάλασσα

Η Panthalassa επιχειρεί να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υποδομή της τεχνητής νοημοσύνης, μεταφέροντας σημαντικό μέρος της από τη στεριά στην ανοιχτή θάλασσα. Με χρηματοδότηση ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία περνά από το στάδιο των δοκιμών στην κατασκευή συστημάτων που βασίζονται αποκλειστικά στην ενέργεια των κυμάτων.

Η βασική ιδέα είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού επιτόπου μέσω της κίνησης που παράγεται απο τα κύματα της  θάλασσας. Οι αυτόνομες μονάδες της εταιρείας, που ονομάζονται nodes, αποτελούν μεταλλικές κατασκευές οι οποίες παραμένουν κυρίως κάτω από την επιφάνεια. Η κατακόρυφη κίνηση των κυμάτων οδηγεί νερό μέσω εσωτερικής τουρμπίνας, παράγοντας ενέργεια σε κλειστό κύκλωμα. Η παραγόμενη ισχύς δεν επιστρέφει ποτέ στη στεριά αλλά τροφοδοτεί απευθείας τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται εντός των μονάδων.



Τα δεδομένα που παράγονται μεταδίδονται μέσω δορυφορικών συνδέσεων όπως αυτή του Starlink, καθιστώντας κάθε node ένα πλήρως αυτόνομο, πλωτό κέντρο δεδομένων. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η προσέγγιση μειώνει την εξάρτηση από το ηλεκτρικό δίκτυο και περιορίζει τις ενεργειακές απώλειες. Η ψύξη των συστημάτων γίνεται με τη χρήση του ίδιου του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο λειτουργεί ως φυσική θερμική δεξαμενή. Η Panthalassa υποστηρίζει ότι αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα των θερμοκρασιών και στην παράταση της ζωής του εξοπλισμού.

Οι κατασκευές θα συναρμολογούνται στην ξηρά, θα ρυμουλκούνται οριζόντια και στη συνέχεια θα τοποθετούνται κάθετα σε βαθιά νερά. Η εταιρεία έχει ήδη δοκιμάσει πρωτότυπα όπως τα Ocean 1, Ocean 2 και Wavehopper, ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη της σειράς Ocean 3 στον Βόρειο Ειρηνικό από το 2026 και εμπορική επέκταση το 2027. 

Advertisement

Η Panthalassa υποστηρίζει ότι τα κύματα αποτελούν μια σταθερή μορφή αποθηκευμένης ηλιακής ενέργειας, ικανή να υποστηρίξει υποδομές τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας χωρίς σύνδεση με το δίκτυο.

Ακολουθήστε το Unboxholics στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.