Σύνδεση Apple, Samsung, Microsoft κ.α. με παιδική εργασία

Μέσω των προμηθευτών μπαταριών
20 Ιανουαρίου 2016 08:17
Σύνδεση Apple, Samsung, Microsoft κ.α. με παιδική εργασία

Το Κοβάλτιο είναι ορυκτό υλικό απαραίτητο για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Φαίνεται όμως πως η εργασία για να εξορυχθεί το υλικό δεν ελέγχεται όπως θα έπρεπε και τώρα η Διεθνής Αμνηστία εμπλέκει τις Apple, Samsung, Sony, Microsoft, Huawei, LG, ZTE, Lenovo και 8 ακόμα πολυεθνικές για αδράνεια, ίσως και αποδοχή της παιδικής εργασίας που εντοπίστηκε στην αλυσίδα προμηθειών των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στις συσκευές αυτών των εταιριών.

Όλες αυτές οι εταιρίες, έστω κι αν δε μοιράζονται τους ίδιους προμηθευτές μπαταριών, καταλήγουν σε μια μόνο εταιρία επεξεργασίας ορυκτών στην Κίνα με την ονομασία Zhejiang Huayou Cobalt Ltd. H θυγατρική της, Congo Dongfang Mining εδρεύει στο Κονγκό και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες επεξεργασίας ορυκτών στη χώρα, μια χώρα που εξάγει το μισό Κοβάλτιο του κόσμου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Dongfang αγοράζει Κοβάλτιο προς επεξεργασία από εταιρίες που όχι μόνο δεν πληρούν κανόνες ασφαλείας για τους εργαζόμενούς τους, αλλά σύμφωνα με τη Unicef, απασχολούν πάνω από 40.000 παιδιά στα ορυχεία του Νότιου Κονγκό, συνήθως 12 ώρες την ημέρα για 2 δολάρια, ενώ άλλες καταγγελίες μιλούν για 24ωρες βάρδιες. Από το Σεπτέμβριο του 2014 έχουν αναφερθεί 80 θάνατοι εργαζομένων, πολλοί πιστεύουν όμως πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα ατυχήματα δεν καταγράφονται.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε όλες τις τεχνολογικές εταιρίες να ελέγξουν και να επιθεωρήσουν την αλυσίδα προμηθειών τους, ενώ καλεί και την Κινεζική κυβέρνηση να πιέσει την Huayou Cobalt να δεσμευτεί για μη συνεργασία με εταιρίες που χρησιμοποιούν τα παιδιά ως εργάτες σε ορυχεία.

Tags: