Η Samsung δίνει πρόσβαση στα εργοστάσιά της σε επιθεωρητές

Μετά από θανάτους που συνδέονται με τις συνθήκες εργασίας
16 Ιανουαρίου 2016 09:10
Η Samsung δίνει πρόσβαση στα εργοστάσιά της σε επιθεωρητές

Ως μέρος της συμφωνίας που κατέληξε η Samsung με τους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της, παραχώρησε πρόσβαση σε αυτά σε επιθεωρητές, για τη διερεύνηση θανάτων από καρκίνο και άλλες ασθένειες σχετικές με την εργασία. Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν 3 έτη με την επιλογή επέκτασης τριών ακόμα, ενώ η εταιρία θα είναι υποχρεωμένη πλέον να δημοσιοποιεί περισσότερα στοιχεία  σχετικά με τα χημικά  που χρησιμοποιεί στα εργοστάσια παραγωγής chip και οθονών. Θα ανοίξει επιπλέον και μία κλινική αποκλειστικά για τους εργαζόμενους της.

Πρόσφατα η Samsung συμφώνησε στη δημιουργία ενός ταμείου ύψους $85.8 εκατομμυρίων για αποζημιώσεις εργαζομένων. Σύμφωνα με ακτιβιστές, πάνω από 200 εργαζόμενοι εργοστασίων της Samsung έχουν αρρωστήσει βαριά και 70 έχουν πεθάνει. Η φημολογία γύρω από τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας ξεκίνησε το 2007 μετά το θάνατο 22χρονου εργαζομένου από λευχαιμία. Τα τελευταία χρόνια, η Samsung είχε επίσης αρκετούς θανάτους και τραυματισμούς από ατυχήματα.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι δραστηριότητες της Samsung έχουν υψηλά στάνταρ ασφαλείας που τους εξαιρούν από τις κρατικές επιθεωρήσεις και κατηγορούν την εταιρία πως πιέζει τις 80 και πλέον θυγατρικές εταιρίες της να αποκρύπτουν περιστατικά ασφαλείας για να μη χάσουν αυτή την εξαίρεση. Η Samsung αρνείται τις κατηγορίες περί ευθύνης των ασθενειών και ισχυρίζεται πως ενώ η ακτινοβολία και τα χημικά στα εργοστάσιά της ήταν πάνω από το κανονικό, ήταν ακόμα μέσα στα επιτρεπτά όρια.