Γνωρίστε την Polaris αρχιτεκτονική της AMD

Η επόμενη γενιά για τις κάρτες γραφικών της εταιρίας
05 Ιανουαρίου 2016 14:33
Γνωρίστε την Polaris αρχιτεκτονική της AMD

Την τέταρτη γενιά της CGN αρχιτεκτονικής παρουσίασε η AMD στα πλαίσια της CES 2016, με κωδική ονομασία Polaris.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της νέας αρχιτεκτονικής προκύπτει από το άλμα σε μια τεχνική κατασκευής λιγότερων νανομέτρων, έπειτα από 5 χρόνια. Η χρήση 3D τρανζίστορ στα 16nm 'FinFET' υπόσχεται δραματικά βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως φορητές συσκευές και laptops μπορούν να επωφεληθούν από την σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας χωρίς να υστερούν σε απόδοση. Ενώ, chips που θα καταναλώνουν την ίδια ενέργεια θα έχουν αρκετά βελτιωμένη απόδοση.

Επιπλέον, άλλες βελτιώσεις και προσθήκες της νέας αρχιτεκτονικής είναι μεταξύ άλλων τα primitive discard accelerator, hardware scheduler, instruction pre-fetch, improved shader efficiency, καθώς και καλύτερο memory compression.

Οι νέες κάρτες θα είναι επίσης εξοπλισμένες με HDMI 2.0a και DisplayPort 1.3, όσον αφορά την διασύνδεση. Ενώ υπάρχει υποστήριξη για το HEVC codec, που υπόσχεται 4Κ 60p encoding σε πραγματικό χρόνο.

Οι πρώτες κάρτες που θα αξιοποιούν την Polaris αρχιτεκτονική θα καταφθάσουν τον Απρίλιο, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μοντέλα. Παρακάτω ακολουθούν ένα βίντεο και μερικές εικόνες που δημοσίευσε η AMD.