Πως νεαρός πράκτορας της εφορίας έπιασε τον ιδρυτή του Silk Road

Χρησιμοποιώντας απλώς το Google search
29 Δεκεμβρίου 2015 07:44
Πως νεαρός πράκτορας της εφορίας έπιασε τον ιδρυτή του Silk Road

Τον Οκτώβριο του 2013 συνελήφθη από το FBI ο ιδρυτής του “Δρόμου του Μεταξιού”, Ross Ulbricht, ενός site που εμπορευόταν ναρκωτικά και άλλα παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω του Dark Web αποκομίζοντας έσοδα έως και $300.000 ημερησίως. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον όμως είναι πως ενώ τον “Dread Pirate Roberts”, όπως ήταν το ψευδώνυμό του, τον αναζητούσαν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, ένας νεαρός πράκτορας της IRS με το όνομα Gary L. Alford κατάφερε να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα του Ulbricht, χρησιμοποιώντας απλά το Google.

Όπως αποκάλυψε στους New York Times, ο Alford χρησιμοποίησε το advanced search της Google για να αναζητήσει περιεχόμενο που αναρτήθηκε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αυτή η μέθοδος τον οδήγησε το Μάιο του 2013 σε ένα chat room όπου κάποιος με το ψευδώνυμο “altoid” ρωτούσε “είδε κανείς ακόμα το Silk Road; Είναι σαν ένα ανώνυμο Amazon.com”. Επειδή το post έγινε ακριβώς πριν να έρθει online το Silk Road, ο Alford υποψιάστηκε πως πρόκειται για κάποιον που πιθανώς να εμπλέκεται με αυτό. Ψάχνοντας παραπάνω, ανακάλυψε ένα post από τον ίδιο χρήστη, το οποίο είχε διαγραφεί, αλλά παρέμεινε ως απάντηση σε άλλο χρήστη, στο οποίο ο “altoid” είχε δώσει το email του, το rossulbricht@gmail.

Από εκεί με μια απλή αναζήτηση στο Google, ο Alford διαπίστωσε πως ο Ross Ulbricht ήταν ένας τύπος από το Texas με ύποπτα παρόμοια ενδιαφέροντα με τον Dread Pirate Roberts και συγκεκριμένα ήταν έντονος υποστηρικτής της απόλυτα ελεύθερης αγοράς και των Libertarian διανοητών. Όταν ο Alford μάλιστα παρουσίασε τα ευρήματά του στα αφεντικά του, απέρριψαν τη θεωρία του, ο πράκτορας όμως επέστρεψε με περισσότερα στοιχεία και προέκυψε η σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών μερικούς μήνες αργότερα.

Tags: