Ο Tim Cook υπερασπίζεται σθεναρά την κρυπτογράφηση

Κάθετα ενάντια της παρακολούθησης από την κυβέρνηση
22 Δεκεμβρίου 2015 07:38
Ο Tim Cook υπερασπίζεται σθεναρά την κρυπτογράφηση

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια και πίεση από διάφορα κράτη για παράκαμψη της κρυπτογράφησης όταν το θελήσει μια κρατική υπηρεσία. Στις ΗΠΑ μάλιστα, ενόψει Προεδρικών εκλογών, όλοι οι υποψήφιοι ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος, φαίνεται να συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην εκπομπή του CBS, 60 Minutes, ο Tim Cook ρωτήθηκε για το θέμα από τον Charlie Rose. Ο CEO της Apple τόνισε πως είναι σημαντικό κάθε Apple χρήστης να μπορεί να έχει προστατευμένες τις ιδιωτικές πληροφορίες του από κάθε απειλή, είτε hackers είτε υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ έδωσε έμφαση στην τεράστια ποσότητα πληροφοριών που κουβαλάμε μαζί μας με τα smartphones.

Πιθανώς υπάρχουν πληροφορίες υγείας, πληροφορίες οικονομικές. Υπάρχουν ιδιωτικές συνομιλίες με την οικογένειά σας ή τους συναδέλφους σας. Μπορεί να υπάρχουν και επαγγελματικά μυστικά και πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να τα προστατέψετε. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η κρυπτογράφηση. Υπάρχουν άνθρωποι που προτείνουν μία πίσω πόρτα. Αλλά η αλήθεια είναι πως αν βάλεις μια πίσω πόρτα, αυτή η πόρτα θα είναι για όλους, καλούς και κακούς” δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για το “δίλημμα” διατήρησης της ιδιωτικότητας των χρηστών και της ασφάλειάς τους, απάντησε πως “δεν πιστεύω ότι το δίλημμα είναι η ιδιωτικότητα έναντι της εθνικής ασφάλειας. Αφαιρώντας τα εργαλεία κρυπτογράφησης από τα προϊόντα μας θα βλάψει μόνο τους νομιμόφρονες πολίτες”. Σε παλαιότερη ομιλία του μέσα στη χρονιά είχε δηλώσει πως “η κρυπτογράφηση είναι απαραίτητη στο σημερινό κόσμο. Κανείς δεν πρέπει να χρειαστεί να διαλέξει μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Πρέπει να είμαστε αρκετά έξυπνοι για να έχουμε και τα δύο”.