Η Ευρώπη θα απαγορεύσει την πρόσβαση εφήβων στα social media

Μόνο με γονική συναίνεση οι κάτω των 16 ετών
17 Δεκεμβρίου 2015 09:15
Η Ευρώπη θα απαγορεύσει την πρόσβαση εφήβων στα social media

Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στους Ευρωπαϊκούς νόμους, μπορεί να στερήσει την πρόσβαση στο Facebook, Instagram, Snapchat και άλλα social media, σε εφήβους κάτω των 16 ετών. Αν ο νόμος τελικά ισχύσει, εκατομμύρια έφηβοι θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια των γονέων τους για δημιουργήσουν social media account, να κατεβάσουν μια εφαρμογή ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν μηχανές αναζήτησης. Η τωρινή ελάχιστη ηλικία χρήσης είναι σε Ευρώπη και Αμερική τα 13 χρόνια.

Το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ενός παιδιού ηλικίας κάτω από 16 ετών θα είναι νόμιμη μόνο αν υπάρξει ρητή αποδοχή και εξουσιοδότηση από το κηδεμόνα του παιδιού”.

Η κίνηση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων, με το σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, Janice Richardson, για την τεχνολογία να δηλώνει πως “νομίζουμε ότι η μεταφορά της γονικής συναίνεσης από τα 13 στα 16 χρόνια θα στερήσει από τους νέους ανθρώπους τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες με πολλούς τρόπους, ενώ δε θα προσφέρει επιπλέον (και ίσως να προσφέρει λιγότερη) προστασία”.

[Ενημέρωση]

Το νομοσχέδιο τελικά δεν πέρασε και η κοινή Ευρωπαϊκή γραμμή σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να ακολουθηθεί, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος-μέλος να διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει αυτό το ηλικιακό όριο, πάντα μεταξύ των 13 και των 16 ετών.