O Elon Musk θέλει να σώσει τον κόσμο από την τεχνητή νοημοσύνη

Δημιουργεί το OpenAI
12 Δεκεμβρίου 2015 07:23
O Elon Musk θέλει να σώσει τον κόσμο από την τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές φορές κορυφαίοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στον τεχνολογικό τομέα έχουν εκφράσει του φόβους τους για τις επιπτώσεις στην ανθρωπότητα μιας ανεξέλεγκτης Τεχνητής Νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων και ο Elon Musk. Ο ίδιος μαζί με τον CEO της Y Combinator, Sam Altman, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της OpenAI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αφιερωμένης στην open-source ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι προστατεύονται έναντι του Dr. Evil επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλοί, ενώ η συνολική δύναμη της ανθρωπότητας μπορεί να περιέχει και κακά στοιχεία, έτσι πιστεύουμε πως είναι πιθανόν πολλές, πολλές AIs να δουλέψουν για να σταματήσουν την περιστασιακή κακή AI, το οποίο είναι καλύτερο από μία μοναδική AI ένα δισεκατομμύριο φορές πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο” δήλωσε ο Altman σε κοινή τους συνέντευξη.

Η ανακοίνωση της ίδιας της οργάνωσης είναι πιο μετριοπαθής, αναφέροντας πως “εξαιτίας της εκπληκτικής ιστορίας της AI, είναι δύσκολο να προβλέψεις πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει στο ανθρώπινο επίπεδο ύπαρξης. Όταν το κάνει, θα είναι σημαντικό να έχουμε ένα κορυφαίο ινστιτούτο έρευνας το οποίο θα μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε ένα καλό αποτέλεσμα έναντι των προσωπικών του συμφερόντων”.

Ως τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη δημοσιεύονται ως open source από τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Google, του Facebook και της Microsoft, η OpenAI όμως φοβάται πως μόλις τα αποτελέσματα αποκτήσουν κάποια οικονομική αξία, θα κλείσει αυτή η παροχή πληροφοριών. “Θα είμαι πολύ συνειδητοποιημένος  όσον αφορά την ασφάλεια. Είναι κάτι που με απασχολεί αρκετά. Και αν δούμε κάτι που είναι πιθανώς ένα ρίσκο ασφαλείας, θέλουμε να το γνωστοποιήσουμε στο κοινό” δήλωσε ο Musk.