Η Γαλλία σκέφτεται να κλείσει το δημόσιο Wi-Fi και το Tor

Έρχονται νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα
07 Δεκεμβρίου 2015 12:43
Η Γαλλία σκέφτεται να κλείσει το δημόσιο Wi-Fi και το Tor

Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται πάνω σε νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα και ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι η απαγόρευση των δημόσιων Wi-Fi και πρόσβαση στο δίκτυο Tor, το οποίο προσφέρει ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσίευμα της Le Monde, η οποία επικαλείται εσωτερικά έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, τα έγγραφα περιγράφουν δύο νομοθετικές προτάσεις, που η γαλλική αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας θα ήθελαν να εφαρμόσουν σύντομα στον απόηχο των επιθέσεων του περασμένου μήνα.

Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να απαγορευθεί και να διακοπεί οποιαδήποτε επικοινωνία μέσω του δικτύου του Tor, το οποίο είναι γνωστό ότι προστατεύει την ανωνυμία των χρηστών του όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα περιλαμβάνεται μέτρο όπου θα υποχρεώνει τις VoIP υπηρεσίες να παραδίδουν τα encryption keys όποτε το ζητήσει η κυβέρνηση. 

Το μέτρο για την απαγόρευση των δωρεάν και διαμοιρασμένων Wi-Fi υπάγεται στα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Τα έγγραφα που έχει η Le Monde αντικρούουν την απαγόρευση των δημόσιων Wi-Fi γιατί είναι δύσκολο να αναγνωριστούν οι χρήστες σε αυτά. Μάλιστα, η αστυνομία πρότεινε αλλαγές που θα τους επιτρέπουν να κάνουν έλεγχους σε αυτοκίνητα και αποσκευές χωρίς συγκατάθεση και να προχωρούν σε εξακριβώσεις στοιχείων χωρίς να παρέχεται αιτιολόγηση. 

Οι προτάσεις αυτές έρχονται μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών του ISIS, όπου περισσότεροι από 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 300 τραυματίστηκαν, έπειτα από τις επιθέσεις σε όλο το Παρίσι.