Για πρώτη φορά στην ιστορία, επιστήμονες κατάφεραν να «παγώσουν» το φως, μετατρέποντάς το σε στερεό, μια εξωτική κατάσταση της ύλης που συνδυάζει τη δομή στερεού με τη ροή ρευστού, χωρίς καμία τριβή.
Οι φυσικοί Gianfrate και Nigro χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ και έναν αγωγό από αρσενίδιο γαλλίου και αλουμινίου, δημιουργώντας υβριδικά σωματίδια φωτός και ύλης. Αυτά οργανώθηκαν αυτόματα σε ένα μοτίβο σαν κρύσταλλο, διατηρώντας παράλληλα ρευστές ιδιότητες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το πέτυχαν σε σχετικά φυσιολογικές θερμοκρασίες και όχι κοντά στο απόλυτο μηδέν, γεγονός που μελλοντικά θα επιτρέψει πιο πρακτικές εφαρμογές.
Αν το φως μπορεί να είναι ταυτόχρονα στερεό και ρευστό, τότε ίσως μπορεί να αξιοποιηθεί σε κβαντικούς υπολογιστές χωρίς ψύξη, σε υλικά που αλλάζουν ιδιότητες, σε εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες ή ακόμα και σε νέες μορφές αποθήκευσης και μετάδοσης δεδομένων.
Tags
Must Read
Το Google Maps θα δείχνει τους σωστά φωτισμένους δρόμους για την ασφάλεια των πεζών
Συμβουλές φωτισμού από τον Αλέκο
Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη βραχογραφία στη Βρετανία