0-100 σε λιγότερο από 10 λεπτά

Νέο chip φορτίζει ταχύτατα την μπαταρία του τηλεφώνου σας
27 Νοεμβρίου 2015 08:02
0-100 σε λιγότερο από 10 λεπτά

Εφόσον μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας με τη σημερινή τεχνολογία δεν είναι εφικτή, οι κατασκευαστές προσπαθούν να βελτιώσουν τους χρόνους φόρτισης  των συσκευών. Ένα chip στο μέγεθος του νυχιού, που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή του Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης, Rachid Yazami, μπορεί να ενσωματωθεί στις περισσότερες μπαταρίες, βελτιώνοντας δραματικά το χρόνο φόρτισης αυτών.

Η χρήση του chip δε σταματά στα smartphones, με τον καθηγητή να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Tesla, ενώ η KVI, η εταιρία που έχει αναλάβει το marketing του chip, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με Sony, Sanyo και Samsung.

Παρόλο που η πιθανότητα να πιάσει φωτιά μια μπαταρία είναι πολύ χαμηλή, με τις δισεκατομμύρια μπαταρίες ιόντων λιθίου που παράγονται κάθε χρόνο, ακόμα και μία στο εκατομμύριο σημαίνει πάνω από χίλιες φωτιές” επισημαίνει ο Yazami, ισχυριζόμενος πως το chip του μειώνει επίσης δραματικά αυτή την πιθανότητα. Αυτό το επιτυγχάνει μετρώντας με ακρίβεια το φορτίο της μπαταρίας σε σχέση με τη θερμοκρασία και την τάση. Αν το chip υπάρχει και στο φορτιστή, η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο.

Οι τωρινοί φορτιστές δε λαμβάνουν υπόψη την υγεία της μπαταρίας όταν τη φορτίζουν. Στέλνουν το ίδιο φορτίο ανεξαρτήτως από την κατάστασή της. Με αυτό το chip, το φορτίο ρυθμίζεται για να αποφευχθεί τυχόν ζημιά στην μπαταρία” συμπληρώνει. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, το chip θα είναι έτοιμο για διάθεση στους κατασκευαστές μέχρι το τέλος του 2016.