Μικροσκοπικός υπερυπολογιστής από την Nvidia

Εφαρμογή σε drones και αυτόνομα robots
13 Νοεμβρίου 2015 07:20
Μικροσκοπικός υπερυπολογιστής από την Nvidia

Η Nvidia ανακοίνωσε ένα νέο module, το Jetson TX1, το οποίο χωράει στο χέρι σας μεν, αλλά σκοπεύει να φέρει νοημοσύνη βασισμένη σε GPU, σε drones, στη ρομποτική και άλλες συσκευές. Το module είναι ικανό για υπολογισμούς 1-teraflop/second χάρη στη GPU των 256 πυρήνων, Maxwell αρχιτεκτονικής, τα A-57 ARM chips των 64-bit και των 4GB LPDDR4 RAM με 25.6GB/second bandwidth. Ενσωματώνει ακόμα 15GB αποθηκευτικού χώρου, 2x2 ac Wi-Fi 802.11 και 1GB Ethernet. Έρχεται επίσης με το Jetson Linux software development kit. Οι διαστάσεις του είναι μόλις 50mm x 87mm, μικρότερο ακόμα και από πιστωτική κάρτα.

Το νέο gadget μπορεί να υποστηρίξει πολλών ειδών φορτίων εκμάθησης μηχανής και άρα θα μπορεί να τρέξει πιο “έξυπνες” εφαρμογές. “Η ικανότητα των υπολογιστών για εκμάθηση, η ικανότητα των υπολογιστών να γράψουν κώδικα μόνοι τους και να κάνουν εκπληκτικά πράγματα, πράγματα τεχνητής νοημοσύνης, είναι η πραγματική επανάσταση στις web υπηρεσίες” δηλώνει ο Jen-Hsun Huang, συνιδρυτής και εκτελεστικό στέλεχος της Nvidia.

Ανάμεσα στους συνεργάτες της Nvidia για την ανάπτυξη του Jetson TX1 είναι οι Massachusetts Institute of Technology, Herta, Kespry, Percepto και Sterolabs. Το Jetson TX1 developer kit θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ έναντι $599, ενώ υπάρχει επιλογή $299 για πελάτες του εκπαιδευτικού τομέα. Τα modules θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στις αρχές του 2016 προς $299.