Η Samsung επιστρέφει στα κέρδη  

Για πρώτη φορά μετά το Galaxy S4

Η Samsung επιστρέφει στα κέρδη

Η Samsung ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, η εταιρία κατέγραψε κέρδη για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Οι αναφορές κάνουν λόγο για λειτουργικό κέρδος $6.4 δισεκατομμυρίων, μια εντυπωσιακή αύξηση από τα $3.6 δις που είχε πέρυσι για την ίδια χρονική περίοδο. Συνολικά αριθμεί κέρδη $45.6 δισεκατομμυρίων.

Η επιστροφή στα κέρδη οφείλεται κυρίως στα Semiconductor Business και Display Panel τμήματά της. Υπήρχε αύξηση κερδών και στο mobile τμήμα, από τα $1.54 δις για το τρίτο τρίμηνο του 2014, στα $2.1 δις για το 2015. “Η Samsung είδε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των smartphones σε αυτό το τρίμηνο, με αυξημένες παραγγελίες στα Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge+ καθώς και στις Galaxy A και J σειρές. Ωστόσο, λόγω της προσαρμογής τιμών των Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, καθώς και τις αυξημένες παραγγελίες σε mid-to-low smartphones, τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο”, δήλωσε η εταιρία. Λεπτομέρειες στο αναλυτικό δελτίο Τύπου που ακολουθεί.

"Αθήνα – 29 Οκτωβρίου 2015 Η Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Για το συγκεκριμένο τρίμηνο η Samsung δημοσίευσε ενοποιημένα έσοδα της τάξης των 51,68 τρισεκατομμυρίων won και 7,39 τρισεκατομμύρια won σε λειτουργικά κέρδη.

Γενικά, τα έσοδα αυξήθηκαν περίπου κατά 6% από τρίμηνο σε τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στους τομείς των ημιαγωγών και των οθονών. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 500 δισεκατομμύρια won από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς υπήρξε ευνοϊκή ισοτιμία συναλλάγματος μεταξύ του αδύναμου Κορεάτικου Won έναντι σημαντικών νομισμάτων.

Συνολικά, η επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας για το τρίμηνο απέφερε κέρδη ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων won, τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως από τον τομέα των εξαρτημάτων.

Στο τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία αναμένει τα κέρδη να μειωθούν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς δεν αναμένεται η ισοτιμία ξένου συναλλάγματος να επιδράσει θετικά.

Καθώς οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με τη χαμηλή εποχικότητα των προϊόντων μνήμης και τη χαμηλή προσφορά και ζήτηση στην αγορά των LCD, η εταιρεία αναμένει να διατηρήσει σταθερά κέρδη στον τομέα System LSI εξαιτίας της ανάπτυξης στον τομέα των επεξεργαστών 14-νανομέτρων (nm), καθώς επίσης και στον τομέα των OLED.

Το τμήμα Ηλεκτρονικών Ειδών Ευρείας Κατανάλωσης (Consumer Electronics) θα αυξήσει ενεργά τις πωλήσεις του εξαιτίας της υψηλής σεζόν στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα, το Τμήμα IT & Mobile Communications (IM) θα προσπαθήσει να διατηρήσει καθαρά κέρδη με αύξηση πωλήσεων του Galaxy Note 5 και με βελτίωση  της κερδοφορίας από τα smartphones που αποτελούν ναυαρχίδες.

Εντός του 2016, η εταιρεία στοχεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη και να επιτύχει ισχυρή κερδοφορία μέσω της βελτίωσης της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητάς της, το οποίο θα γίνει  εφικτό βελτιώνοντας την  τεχνολογική υπεροχή και ενισχύοντας τις δυνατότητες του software.

Ο τομέας των Ημιαγωγών θα επικεντρωθεί στην αύξηση των εξαγωγών σε προϊόντα μνήμης με προστιθέμενη αξία ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της V-NAND τεχνολογίας και διαφοροποιώντας τη βάση πελατών  σχετικά με το 14nm. Σχετικά με την κατηγορία των Οθονών (Display), η εταιρεία θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της απόδοσης κόστους των LCD, καθώς είναι πιθανό οι συνθήκες στην αγορά των LCD να επιδεινωθούν λόγω της συνεχούς προμήθειας. Σχετικά με τον τομέα των OLED, η εταιρεία θα συνεχίσει να επεκτείνει τη βάση των πελατών της.

Όσον αφορά  την κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας (IM), η εταιρεία θα επιδιώξει να διατηρήσει την κερδοφορία μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των smartphones, καθώς και της ενίσχυσης των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων του software, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας Samsung Pay, καθώς και της  αποτελεσματικής διαχείρισης κόστους.

Η κατηγορία  Ηλεκτρονικών Ειδών Ευρείας Κατανάλωσης CE αναμένει  αύξηση στη ζήτηση των τηλεοράσεων από έτος σε έτος λόγω των επικείμενων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων των premium προϊοντικών σειρών της.

Παράλληλα οι κεφαλαιακές δαπάνες για το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 6 τρισεκατομμύρια won, στα οποία περιλαμβάνονται 3,7 τρισεκατομμύρια won για τον τομέα Ημιαγωγών και 1,4 τρισεκατομμύρια won για τον  τομέα οθονών. Συνολικά οι κεφαλαιακές δαπάνες από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 19,2 τρισεκατομμύρια won.

Εντός του 2015, προβλέπεται ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες θα αγγίξουν τα 27 τρισεκατομμύρια won, που σημαίνει αύξηση 14% από έτος σε έτος. Στον τομέα των Ημιαγωγών θα γίνουν επενδύσεις συνολικά 15 τρισεκατομμυρίων won και στον τομέα των Οθονών θα  πραγματοποιηθούν κεφαλαιακές δαπάνες της τάξης των 5,5 τρισεκατομμυρίων won μέσα στο έτος.

Η αύξηση των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως η V-NAND και στη βελτιστοποίηση των γραμμών παραγωγής των LCDs.

Ο τομέας των Ημιαγωγών ενισχύει την ηγετική θέση στην αγορά

Το συγκεκριμένο τρίμηνο, η κατηγορία των Ημιαγωγών σημείωσε ενοποιημένα έσοδα της τάξη των 12,82 τρισεκατομμυρίων won και 3,66 τρισεκατομμύρια won σε λειτουργικά κέρδη.

Αυτό το τρίμηνο, η αγορά των προϊόντων μνήμης σημείωσε μία αύξηση στη ζήτηση, παρ’ όλο που υπήρξε μικρότερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη στα προϊόντα IT. Συγκεκριμένα, η αύξηση ζήτησης από τρίμηνο σε τρίμηνο οφείλεται σε μία συνολική αύξηση στη χωρητικότητα των chips, στην κυκλοφορία ναυαρχίδων smartphones, καθώς και στην αύξηση ζήτησης από Κέντρα Δεδομένων, τα οποία επέκτειναν την cloud υπηρεσία τους.

Παρ’ όλο που η αγορά των προϊόντων μνήμης στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να έχει πιο χαμηλή εποχικότητα σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, θα υπάρξει σταθερή ζήτηση εξαιτίας της αυξανόμενης υιοθέτησης νέων προϊόντων διασύνδεσης, όπως το DDR4 και LPDDR4, της αύξησης αποθήκευσης σε smartphones και της υψηλότερης διείσδυσης των SSDs.

Όσον αφορά τον τομέα των DRAM, η Samsung θα συνεχίσει να επεκτείνει τη μετάβαση σε 20nm, απαντώντας ενεργά στη ζήτηση για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σχετικά με τον τομέα των NAND, η εταιρεία θα συνεχίσει την επέκταση σε 10-nm και θα αυξήσει την παροχή των SSD με τρίτης γενιάς V-NAND, ούτως ώστε να ενισχύσει την ηγετική θέση της στην αγορά.

Η αύξηση ζήτησης σε προϊόντα μνήμης μέσα στο 2016 αναμένεται να είναι παρόμοια με το 2015 και η αύξηση των 20-nm DRAM και 3D NAND θα αποτελέσει μια σημαντική μεταβλητή, όσον αφορά την προσφορά.

Η Samsung σχεδιάζει να ενισχύσει την ηγετική θέση της στην αγορά με την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως 20-nm DRAM, 10-nanometer-class NAND και V-NAND.

Μέσα στο τρίτο τρίμηνο, τα έσοδα για τον τομέα System LSI βελτιώθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται στην αρχική προσφορά των 14nm προϊόντων και στη σταθερή ζήτηση για προϊόντα LSI, όπως οι αισθητήρες εικόνας CMOS. 

Παρ’ όλο που  η κατηγορία System LSI αναμένει χαμηλότερη εποχικότητα στο τέταρτο τρίμηνο, τα έσοδα αναμένεται να βελτιωθούν λόγω αύξησης της προσφοράς των 14nm.

Το 2016, το τμήμα System LSI θα εστιάσει στη διαφοροποίηση της βάσης πελατών και των προϊοντικών σειρών της στηριζόμενη στην τεχνολογία επεξεργασίας 14nm, με στόχο να βάλει ισχυρά θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη στο μέλλον.

Τα πάνελ OLED εμφανίζουν βελτιωμένα κέρδη

Το τμήμα Πάνελ Οθονών (Display Panel) σημείωσε ενοποιημένα κέρδη 7,49 τρισεκατομμύρια won και λειτουργικά κέρδη 930 δισεκατομμύρια won κατά το δεδομένο τρίμηνο.

Στις LCD οθόνες, παρά την πιο περιορισμένη ζήτηση και τη μείωση της μέσης τιμής πώλησης, η εταιρεία παρουσίασε σταθερά έσοδα, χάρη στην αύξηση παραδόσεων, λόγω της τάσης, που κυριάρχησε για μεγαλύτερες οθόνες τηλεόρασης και υψηλότερη ανάλυση.

Για τα OLED πάνελ, τα κέρδη αυξήθηκαν σε σχέση με το περσινό τρίμηνο λόγω της κυκλοφορίας νέων πάνελ για high-end smartphone για μεγάλους πελάτες, λόγω διεύρυνσης της βάσης πελατών, καθώς και υψηλότερου δείκτη λειτουργίας. Η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε θέματα κόστους και ενίσχυση των σειρών της μεσαίας και της χαμηλής κατηγορίας κατά το επόμενο τρίμηνο. Παρότι, μέσα στο 2016, η αγορά των smartphone αναμένεται να παρουσιάσει μείωση σε σχέση με την περσινή χρονιά, η εταιρεία προγραμματίζει να διαφοροποιήσει τις προϊοντικές επιλογές που προσφέρει και να συνεχίσει την ανάπτυξη της βάσης πελατών της.

Επιπλέον, το τμήμα Πάνελ Οθονών (Display Panel) θα ισχυροποιήσει τη θέση της εταιρείας με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, που θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για το τμήμα. Για τον σκοπό αυτό, θα αναζητήσουμε νέες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων διάφανων οθονών και οθονών–καθρέπτες, αλλά και head-mounted και οθονών για χρήση τους στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, μεταξύ άλλων.

Τα νέα mobile προϊόντα οδηγούν τις πωλήσεις

Το τμήμα ΙΜ της Samsung σημείωσε ενοποιημένα κέρδη 26,61 τρισεκατομμύρια won και λειτουργικά κέρδη 2,40 τρισεκατομμύρια won κατά το δεδομένο τρίμηνο.

Η Samsung παρουσίασε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις smartphones μέσα στο τρίμηνο, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο και τις αυξημένες παραδόσεις Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge+ και των σειρών Galaxy A και J.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών στα Galaxy S6 και Galaxy S6 edge και τις αυξημένες παραδόσεις mid- και low-end smartphones, τα έσοδα αυξήθηκαν ελάχιστα, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Τα smartphones με μεγάλες οθόνες, που κυκλοφόρησαν μέσα στο τρίμηνο, έλαβαν πολύ καλά σχόλια από τις αγορές και αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμούς παραδόσεων τους προκατόχους τους.

Αναφορικά με τα tablets, η εταιρεία αναμένει των όγκο των παραδόσεων και τα έσοδα να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σχετικά με το μέλλον, οι παγκόσμιες πωλήσεις σε smartphones και tablets κατά το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να βελτιωθούν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, λόγω αυξημένης ζήτησης κατά το τέλος του χρόνου, παρότι ο ανταγωνισμός αναμένεται να ισχυροποιηθεί.

Αναφορικά με τα smartphones, η εταιρεία θα εστιάσει στη διατήρηση ενός επιπέδου κέρδους αντίστοιχο με του προηγούμενου τριμήνου, με ανάπτυξη των πωλήσεων για την κάθε κατηγορία, που η εταιρεία εισήγαγε το τρίτο τρίμηνο, και με διαρκή βελτίωση της αποτελεσματικότητας αναφορικά με θέματα εξόδων.

Στο μεταξύ, οι παραδόσεις tablets θα αυξηθούν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο λόγω των νέων παραγγελιών για Galaxy Tab S2 και προϊόντων της σειράς Α.

Το 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των smartphone αναμένεται να μειώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία θα ισχυροποιήσει τα premium προϊόντα της και θα εκσυγχρονίσει τη σειρά προϊόντων της, ώστε να διατηρήσει δυνατές επιδόσεις.

Παράλληλα, η εταιρεία αναζητεί τρόπους για παγκόσμια επέκταση του Samsung Pay και ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας των wearable συσκευών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Η ανάπτυξη πωλήσεων των premium προϊόντων θα ενισχύσει την υπεροχή στην αγορά

Μέσα στο τρίτο τρίμηνο το τμήμα Ηλεκτρονικών Ειδών Ευρείας Κατανάλωσης (Consumer Electronics), που περιλαμβάνει το τμήμα Οθονών (Visual Display), των Οικιακών Συσκευών, των Εκτυπωτικών Λύσεων και το τμήμα Υγείας και Ιατρικού Εξοπλισμού, σημείωσε ενοποιημένα έσοδα 11,59 τρισεκατομμύρια won και 360 δισεκατομμύρια won λειτουργικά κέρδη.

Τα κέρδη του τμήματος Οθονών (Visual Display) βελτιώθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις των UHD τηλεοράσεων και των τηλεοράσεων με οθόνες από 60 ίντσες και άνω.

Μέσα στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση στην αγορά λόγω της υψηλής σεζόν στο τέλος του χρόνου και ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμα πιο έντονος, η εταιρεία θα επιδιώξει τη βελτίωση των κερδών. Αυτό θα γίνει με την αύξηση των πωλήσεων των premium προϊόντων μέσω διαφόρων προωθητικών ενεργειών στις τοπικές αγορές και χρησιμοποιώντας διαφορετικά κανάλια διανομής κατά τη διάρκεια των εορτών.

Την επόμενη χρονιά, καθώς αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί η αγορά των τηλεοράσεων λόγω των αθλητικών διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Eurocup, η Samsung θα προσπαθήσει να  ενισχύσει τις πωλήσεις των premium προϊόντων, όπως οι SUHD, οι κυρτές και οι τηλεοράσεις με οθόνες πολλών ιντσών.

Ο τομέας των Οικιακών Συσκευών σημείωσε καθαρά κέρδη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων των premium προϊόντων στις ανεπτυγμένες αγορές.

Στο τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην αύξηση των πωλήσεων μέσω της ενίσχυσης εποχιακών προωθητικών ενεργειών και της κυκλοφορίας νέων προϊόντων, όπως το πλυντήριο ‘AddWash’. Για την επόμενη χρονιά η εταιρεία θα συνεχίσει τη διατήρηση της ανάπτυξης και τη διαφύλαξη της κερδοφορίας μέσω της κυκλοφορίας καινοτόμων προϊόντων και της επέκτασης των επαγγελματικών λύσεων για επιχειρήσεις."

(Μονάδα: τρις won)

2014

2015

1Q

2Q

3Q

4Q

FY

1Q

2Q

3Q

 Πωλήσεις

CE

11.32

13.00

11.60

14.27

50.18

10.26

11.20

11.59

IM

32.44

28.45

24.58

26.29

111.76

25.89

26.06

26.61

 

Semicon

9.39

9.78

9.89

10.66

39.73

10.27

11.29

12.82

DP

6.10

6.33

6.25

7.05

25.73

6.85

6.62

7.49

DS

15.56

16.23

16.29

17.71

65.79

17.10

17.87

20.31

Σύνολο

53.68

52.35

47.45

52.73

206.21

47.12

48.54

51.68

Λειτουργικά κέρδη

CE

0.19

0.77

0.05

0.18

1.18

-0.14

0.21

0.36

IM

6.43

4.42

1.75

1.96

14.56

2.74

2.76

2.40

 

Semicon

1.95

1.86

2.26

2.70

8.78

2.93

3.40

3.66

DP

- 0.08

0.22

0.06

0.47

0.66

0.52

0.54

0.93

DS

1.87

2.09

2.33

3.13

9.43

3.39

3.87

4.65

Σύνολο

8.49

7.19

4.06

5.29

25.03

5.98

6.90

7.39