Τέλος οι χρεώσεις roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωβουλή τις καταργεί
28 Οκτωβρίου 2015 10:29
Τέλος οι χρεώσεις roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, η Ευρωβουλή επιτέλους πέρασε τη σχετική νομοθεσία, με την οποία καταργούνται οι επιπλέον χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της. Έτσι οι χρεώσεις roaming για κλήσεις, μηνύματα και δεδομένα καταργούνται στην Ευρωπαϊκή ένωση, από τις 15 Ιούνιου 2017 και οι καταναλωτές θα χρεώνονται σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, όσο θα χρεώνονταν αν ήταν στην πατρίδα τους.

Πριν την οριστική απαγόρευση επιπλέον χρεώσεων, θα υπάρξει σημαντική μείωση αυτών από τις 30 Απριλίου 2016. Από αυτή την ημερομηνία και έπειτα, οι roaming χρεώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα μπορούν να ξεπερνούν τα €0.05 επιπλέον ανά λεπτό για κλήσεις, €0.02 επιπλέον ανά SMS και €0.05 επιπλέον ανά megabyte. Το “ταβάνι” αυτό, θα κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% φθηνότερη στις χρεώσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Pilar del Castillo δήλωσε πως “αυτή η κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων roaming ήταν κάτι που πολλοί περιμέναμε. Χάρη στη συμφωνία αυτή, η Ευρώπη γίνεται η μοναδική περιοχή στον κόσμο όπου εγγυάται νόμιμα ανοιχτό Internet και ουδετερότητα του διαδικτύου. Η κύρια αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα και στα 28 κράτη-μέλη. Εξασφαλίζει επίσης πως δε θα έχουμε Internet δύο ταχυτήτων”.

Να αναφέρουμε πως το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης αμφισβητείται έντονα από μέλη οργανώσεων υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου. Μέλος του Ευρωπαϊκού κόμματος των Πειρατών, η Julia Reda, δηλώνει πως “το σχέδιο κατάργησης των επιπλέον χρεώσεων roaming στην Ευρώπη, υιοθετήθηκε ενώ εκκρεμεί αναθεώρηση των τιμών και της χρήσης. Ακόμα και αν είμαστε έτοιμοι στις 15 Ιουνίου 2017, οι επιπλέον χρεώσεις θα καταργηθούν μόνο έως ένα «λογικό όριο», πέρα από το οποίο θα ισχύουν ακόμα”.