Αύριο η τέταρτη πτήση του Starship της SpaceX– Πώς θα την δείτε ζωντανά

Ξανά στον αέρα το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος
05 Ιουνίου 2024 20:05
Αύριο η τέταρτη πτήση του Starship της SpaceX– Πώς θα την δείτε ζωντανά

Και επίσημα, το Starship είναι έτοιμο να πετάξει ξανά. Συγκεκριμένα, η SpaceX ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος θα δοκιμάσει για τέταρτη φορά να ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του πτήση αύριο, Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ένα παράθυρο ιδανικών συνθηκών ανοίγει στις 3:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) και η SpaceX έχει πρόθεση να το εκμεταλλευτεί. Αν όλα πάνε καλά λοιπόν, η δοκιμαστική πτήση θα μεταδοθεί ζωντανά αποκλειστικά μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της SpaceX στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Η επιβεβαίωση σχετικά με αυτό ήρθε από τον ιδιοκτήτη και των δύο εταιριών, τον Elon Musk.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις.

Φυσικά, πριν ένα Starship ξεκινήσει το ταξίδι του, η SpaceX πραγματοποιεί μια σειρά από σχολαστικές δοκιμές για να εξασφαλίσει την ετοιμότητα του πυραύλου για την πτήση. Οι δοκιμές αυτές αφορούν κάθε υποσύστημα, από την πίεση των δεξαμενών του πυραύλου για να επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να αντέξουν τις απαραίτητες πιέσεις, μέχρι τη διεξαγωγή στατικών ενεργοποιήσεων των κινητήρων στην εξέδρα της εκτόξευσης. Τα μέτρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της ικανότητας του πυραύλου να αντέξει τις κακουχίες των διαστημικών ταξιδιών. H φάση αυτή έχει ολοκληρωθεί, με την SpaceX να έχει δοκιμάσει ενδελεχώς το διαστημόπλοιο που θα πραγματοποιήσει την τέταρτη πτήση τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, η εταιρία έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις και αλλαγές σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που κατάφερε να συλλέξει από την προηγούμενη απόπειρα. Περισσότερα σχετικά με αυτές τις βελτιώσεις αναμένεται να αποκαλυφθούν αύριο κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης.

Για την ιστορία, το Starship είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, κάτι που σημαίνει ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος των μελλοντικών πτήσεων. Το διαστημόπλοιο έχει επιλεχθεί για την Artemis 1 αποστολή της NASA που θα στείλει τον άνθρωπο ξανά στο φεγγάρι μετά από δεκαετίες. Φυσικά, φιλοδοξία του Musk είναι το Starship να χρησιμοποιηθεί και για τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στον Άρη.