Επιστήμονες έφτιαξαν έκτο ρομποτικό δάχτυλο για να κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς

Που μπορεί να βοηθήσει σε αμέτρητες ανέργειες
02 Ιουνίου 2024 14:27
Επιστήμονες έφτιαξαν έκτο ρομποτικό δάχτυλο για να κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ της Αγγλίας ανέπτυξαν με επιτυχία έναν προσθετικό επιπλέον αντίχειρα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στους ανθρώπους. Αυτός ο καινοτόμος ρομποτικός αντίχειρας έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις ικανότητες του χεριού, επιτρέποντας για παράδειγμα σε κάποιον να μεταφέρει δύο ποτήρια ή να ανακατεύει κάρτες μόνο με το ένα του χέρι! Μάλιστα, πέρα από αυτές τις πιο απλές καθημερινές ενέργειες, αυτό το έκτο δάχτυλο μπορεί να βοηθήσει μέχρι και σε πολύ πιο σύνθετες διεργασίες, όπως για παράδειγμα κάποιον χειρούργο σε επέμβαση.

Η Tamar Makin, καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπογράμμισε τα πιθανά οφέλη του αντίχειρα σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα, εξηγώντας:

 Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ικανότητα του αντίχειρα να ενισχύει την παραγωγικότητα, ειδικά για εργασίες που απαιτούν χειροκίνητη επιδεξιότητα, από χειρώνακτες που συγκολλούν σύνθετα αντικείμενα μέχρι χειρουργούς που χειρίζονται ταυτόχρονα πολλαπλά εργαλεία.

Αυτό ο πρόσθετος αντίχειρας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη θερινή επιστημονική έκθεση της Royal Society το 2022 και πλέον έχει δοκιμαστεί από σχεδόν 600 ανθρώπους, με την πλειοψηφία να χρησιμοποιεί με επιτυχία τη συσκευή μέσα στο πρώτο λεπτό της αλληλεπίδρασης μαζί της. Μόνο τέσσερα άτομα αντιμετώπισαν δυσκολίες, είτε λόγω ακατάλληλης εφαρμογής είτε λόγω αδυναμίας ελέγχου με τα πόδια τους.

Ναι καλά διαβάσατε. Το έκτο αυτό δάχτυλο ελέγχεται μέσα από αισθητήρες πίεσης που τοποθετούνται κάτω από κάθε μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και κινείται ανάλογα με την πίεση που ασκείται. Δηλαδή, η πίεση του δεξιού δαχτύλου του ποδιού τον τραβάει κατά μήκος του χεριού, ενώ η πίεση του αριστερού δαχτύλου του ποδιού τον ανυψώνει προς τα δάχτυλα. Ο Dani Clode, ο προγραμματιστής της συσκευής, τόνισε τον φιλικό προς τον χρήστη χαρακτήρα της, δηλώνοντας ότι, σε αντίθεση με πολύπλοκα εργαλεία που απαιτούν εκτεταμένη εκπαίδευση, ο επιπλέον αυτός αντίχειρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ γρήγορα. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για αρτιμελή άτομα, η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί να υποστηρίξει και άτομα με αναπηρίες, βλέποντας ένα μέλλον όπου η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητές τους.

Μπορείτε να δείτε την επίσημη επίδειξη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέσα από τον player που ακολουθεί.

Tags: